Nyheter

Nämndordförande välkomnar digital censur

Nyheter Barn- utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (C) välkomnar förekomsten av porrfilter på kommunens brandvägg.

Under kommunfullmäktige diskuterades medborgarförslaget om att införa porrfilter på förskolors och skolors datorer, paddor och telefoner. Kommunfullmäktige beslutade att ärendet ansågs besvarat, eftersom porrfilter installerats i kommunens brandvägg i juni månad. Ett initiativ som barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (C) välkomnar.

– Det här har jag efterfrågat ända sedan jag började som ordförande i barn- och utbildningsnämnden, eftersom jag visste att det fanns i Växjö kommun. Men nu finns det även Värnamo kommun och när det gäller porrfilter finns det sedan i juni aktiverat via kommunens brandvägg och det som filtreras är det som går under klassifceringen  ”porn” och ”adult”. Det är aktiverat på alla nät som vi i kommunen hanterar som edu, admin och gäst. Däremot så kan man ju på de enheter som eleverna lånar av kommunen under sin studietid, alltså bärbara datorer och Ipads, nå olämpliga sidor om man kopplar upp sig på andra nätverk. Här vill jag vara tydlig att det är alla vårdnadshavares ansvar att veta hur dessa enheter används när de har tagits med till hemmet. Detta har även bekräftats via ett skriftligt avtal. Dessa enheter är att betrakta som läromedel och ska bara användas för skolarbete och inte användas att surfa med på andra nätverk på fritiden. De får alltså inte användas ovarsamt, varken i den fysiska hanteringen eller att man går in  på olämpliga sidor eller använder för annat än skolarbete. Det är ett förtroende att ha ett läromedel till låns, oavsett om det är fina böcker eller datorer/Ipads och dessa ska lämnas tillbaka. Jag kan ju säga att reparationer och utbyte av de här enheterna tar stora ekonomiska resurser av barn- och utbildningsnämnden. Resurser som kan användas bättre, säger Maria Johansson (C).

Taggar

Dela