Nyheter

Nämnd röstade vid bygglovsbeslut

Nyheter En ansökan om bygglov inkom till samhällsbyggnadsnämnden för ett tvåbostadshus med carport och två förråd. Reservation gjordes av två partier då det blev ett avslag i nämnden

Tvåbostadshuset med tillhörande förråd och carport om 200 kvadratmeter lämnades in till kommunen. Nybyggnationen är belägen på fastigheten Fylkingen i Värnamo. Fastigheten är tänkt att styckas av med en tomtarea på cirka 767 kvadratmeter. Enligt detaljplanen är området avsett för bostadsändamål samt småindustriändamål. Enligt gällande detaljplan får fastigheten bebyggas med högst en fjärdedel. Om fastigheten styckas av enligt ansökan innebär det att fastigheten bebyggs med högst en fjärdedel som då motsvarar 192 kvadratmeter. Eftersom ritningar avser 200 kvadratmeter avviker denna från detaljplanen. Enligt detaljplanen får fastigheten endast bebyggas med en våning med högsta byggnadshöjd om fyra meter och den västra delen får bebyggas med två våningar med en högsta byggnadshöjd om 7,2 meter. Enligt ansökan kommer cirka 27 kvadratmeter av byggnadens två plan att placeras på den del av fastigheten som endast en våning är tillåten. När en ansökan strider mot gällande detaljplan har grannarna möjlighet att yttra sig. Sju fastighetsägare har godkänt grannens planerade byggnation och en granne har påpekat antalet våningar. Trafikverket anser att en bullerutredning bör tas fram för att kunna bedöma vilka åtgärder som bör ske med hänsyn till bullernivåerna. 

Vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde yrkade Bo Svedberg (S) att nämnden skulle bevilja bygglov, då förslaget från förvaltningen var att avslå densamma. Stefan Widerberg (C), ordförande i nämnden, yrkade avslag och ville gå samma linje som förvaltningen. 

Omröstning blev det i ärendet där (S) och (SD) yrkade beviljade bygglov medan övriga ledamöter i nämnden (C), (M), (MP) och (KD) röstade för ett avslag. Nejrösterna vann mot ja och det blev inget beviljat bygglov för fastighetsägaren i Värnamo. 

Taggar

Dela