Nyheter

MP om utsattheten: ”Dåligt pålästa”

Nyheter Miljöpartiets kandidater är mest utsatta för hat och hot av riksdagspartierna, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). – Folk är dåligt pålästa, säger Jörgen Skärin. 

Miljöpartiets kandidater är mest utsatta för hat och hot av riksdagspartierna, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). – Folk är dåligt pålästa, säger Jörgen Skärin. Arkivbild: David Alin

Brottsförebyggande rådets senaste politikerundersökning visar att Miljöpartiets kandidater är mest utsatta för hat och av riksdagspartierna. Inför valet i september har partiet inte tillräckligt med kandidater för att ställa upp i alla kommuner.

– Det vi fått signaler om under den här valrörelsen är att det är svårt att få folk att ställa upp och att man är orolig för att utsättas för hat och hot i valstugor eller under kampanjer, säger Lena Langlet, chef på demokratisektionen på Sveriges Kommuner och Regioner i en intervju med Sveriges Radio. 

Bilden avspeglar sig även på det kommunala planet. Miljöpartiet i Värnamo har i dag ett 20-tal aktiva medlemmar och sju namn, sex män och en kvinna, på höstens lista till kommunfullmäktige.  

– Miljöpartiet är ett parti med viss feministisk inriktning, vi är också ett HBTQ-inkluderande parti. Även om allt fler röstar och sympatiserar med oss så är det svårt att attrahera aktiva medlemmar och kvinnor överlag i partiet, det är ett problem. Rimligen borde vi vara ett 50-50-parti men så är inte fallet, säger Peter Thorén.

Partiets lokala företrädare hamnar ofta i diskussioner med väljare.

– Ofta kommer väljare fram och beskyller oss för att vara bovarna bakom höga bränslepriser och ökade energikostnader, men faktum är att många är dåligt pålästa. Ett exempel var nu under Slåttalördag när en väljare kom fram och sa till oss ”vi har Europas högsta bensinpriser, tack för den”. Faktum är att jag var inne under samma förmiddag och kollade läget. Då låg priset i Sverige på 20,55 kronor litern. I Danmark och Norge låg priset på 22,45 kronor per liter. Det är väldigt lite faktagranskning gentemot Miljöpartiet måste jag säga, säger Jörgen Skärin.

Taggar

Dela