Nyheter

Motionerar om rötslam

Nyheter Miljöpartiet presenterar en motion till kommunfullmäktige.

Jörgen Skärin, MP

Klimatsmart och kretsloppsgynnande hantering av rötslam vid vårt reningsverk Pålslund

Rötslam som samlas in av Värnamo kommun ”används”/kvittblivs för täckning av den gamla avfallstippen vid Stomsjö. Mot bakgrund av att slammet är fosforrikt och att fosfor både är en ändlig resurs och nödvändig i växtodlingen så vill Miljöpartiet att vårt moderna renings- verk bygger på ytterligare ett steg för hållbar utveckling av avfallshantering genom pyrolys/biokol-framställning. Det finns nya direktiv från regeringen med höjda krav på avlägsnandet av läkemedelsrester och återcirkulering av fosfor för att få till ett hållbart kretslopp.

Biokol genom pyrolys.modernmetod att hantera organiska restprodukter, återvinna fosfos och skapa koldioxidsänkor.
Vid pyrolys upphettas avvattnat rötslam under syrebrist, så att endast en liten del av det organiska innehållet i materialet förbränns.
Vid processen:
• Bildas metan (biogas) som kan användas som energikälla i processen eller anslutas till en biogasanläggning
• Elimineras läkemedelsrester, hormonstörande ämnen och mikroplaster
• Avlägsnas vissa tungmetaller
• skapas biokol – en certifierad fosforrik (10–20 % P) restprodukt, i en för växterna lättillgänglig form, som direkt kan spridas på åkern.

Biokol har de senaste åren tilldragit sig stort internationellt intresse inom jordbruk, bioteknik och klimatåtgärder. Det är en produkt som bland annat ökar åkerjordens vattenhållande förmåga, minskar näringsämnesläckage och ger högre skördar.

Biokolet är mycket stabilt och blir kvar oförstört i mar-ken i flera århundraden och fungerar på så vis även som koldioxidsänka. En vinn-vinn-situation med andra ord! Stockholm Vatten och Avfall har köpt in en liten pyrolysanläggning för att framställa biokolberikad jord av trädgårdsavfall till stadens trädplanteringar och parker. Även i Lidköping pågår biokolprojekt.

Sammantaget ser Miljöpartiet de gröna pyrolys av rötslam som en mycket intressant process, med potentiellt stora ekologiska, ekonomiska och samhälleliga vinster för en teknik som i flera led även gör stor klimatnytta.

En pyrolysanläggning vid Pålslunds avloppsreningsverk skulle i förlängningen kunna tjäna som inspirationskälla för privata aktörer inom jord- och skogsbruk, att av biologiska restprodukter, kommer-iellt framställa och nyttja biokol och därigenom både skapa sysselsättning och bidra till den energi- och klimatomställning vi måste införa för en hållbar framtid

Vi föreslår
– att ge Tekniska förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna att införa ett pyrolys-steg i hantering av rötslam från Pålslunds avloppsreningsverk.

Miljöpartiet de Gröna i Värnamo
Jörgen Skärin

Taggar

Dela


Lämna ett svar