Nyheter

Motion om krav på social hållbarhet i upphandling avslogs

Nyheter Motionen som Vänsterpartiet lämnade in till kommunfullmäktige avgjordes vid senaste sammanträdet.

Emina Dautovic och Fjodor Eklund lämnade in en motion. Montagebild David Alin

Fjodor Eklund och Emina Dautovic (V) lämnade in en motion där förslaget var att man ska inkludera krav på social hållbarhet i kommunens upphandlingspolicy. Däribland upphandlade parter ska följa och främja grundläggande arbetsrättigheter och mänskliga rättigheter, inklusive icke-diskriminering, jämställdhet och rätten till facklig organisering. Att upphandlingsprocessen bör främja lokal sysselsättning och ge möjligheter till kompentensutveckling för lokal arbetskraft. Att upphandlade tjänster och produkter bör främja lokal sysselsättning och stödja marginaliserade grupper som personer med funktionsnedsättning och långtidsarbetslösa. Att de upphandlade parter bör arbeta aktivt för att minska sin påverkan på miljön och samtidigt ta socialt ansvar gentemot samhället. Att införa krav på öppenhet i leverantörernas sociala ansvarsarbete och implementera en systematisk uppföljning för att säkerställa efterlevnad av de fastställda kriterierna. 

Fjodor Eklund (V):
– Är katten död eller kan man möjligen visa EU-rättsliga regler? Jag yrkar bifall till förslaget. 

Agnes Johansson (M):
  Man har hänvisat till konkreta punkter i brödtexten men jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag att avslå motionen.

Anette Myrvold (S):
– Det Är viktigt att man tar hänsyn till andra aspekter. Detta har gett oss politiker att ta ansvar för att genomför mer socialt hållbara upphandlingar. Kollektivavtal genom förhandlingar. För att en myndighet ska kunna ställa rätt villkor räcker det inte att skriva kollektivliknande avtal, det måste vara rätt tillämpat avtal. Jag ville fråga någon i alliansen vad social hållbarhet är för er? 

Stig Claesson (KD):
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Samtidigt tycker jag att det här är en bra motion. Jag kan ställa upp på alla punkter. I näringslivet är detta en viktig konkurrenskraftig del. Här är problemet att vi är i EU med fria gränser och vi kan inte styra det härifrån, men jag tycker det är viktigt att vi tar upp det här i kommunen. Är det respekt, etik och moral? Vi har många kunder som kollar exakt dessa frågor. 

Agnes Johansson (M):
– Jag tänker att min personliga definition är ganska oväsentlig. Det viktigaste är att vi har experter till det här och vad ska inkluderas. Jag överlåter definitioner till experterna. 

Marianne Olsson (KD):
– För att verka konstig är social hållbarhet 2,2 miljoner är lika mycket som 15 heltidsanställda inom vården eller 30 stycken halvtidsanställda på ett år. Det är många som jobbar…. Marianne avbryts i talarstolen när Widerberg slår i klubban och säger ”vi håller oss till den här motionen”. 

Mikael Karlsson (C):
– Andemeningen skriver vi under på. Det är bra om du är beredd att vänta, Anette, du får ställa frågan vid ett annat fullmäktige. 

Debatten ansågs avslutad och ett yrkande fanns bara, kommunstyrelsens förslag som var avslag på motionen. 

Widerberg svingade klubban och ansåg att motionen var avslagen. 

Taggar

Dela