Motion om hållbar schemaläggning avslogs
Nyheter Kommunfullmäktige avslog Socialdemokraternas motion om hälsosamma och hållbara scheman inom omsorgen.
I en motion till omsorgsnämnden daterad till 25 januari 2021 yrkade Socialdemokraterna i Värnamo att 1 miljon kronor under 2021 till omsorgsnämnden ur potten för Verksamhetsutveckling och extra kompetensutveckling för kompetensutveckling av schemaläggning i heltidskultur, att personal tillsammans med chefer och administration genomgår utbildning av schemaläggning i en heltidskultur samt att detta görs på arbetstid och att uppdra Omsorgsnämnden att arbeta fram metoder för strategisk och hållbar schemaläggning som avvecklar delade turer, långa helger och varannan helg.
När kommunfullmäktige samlades i går avgjordes motionens öde. Åke Wilhelmsson (S) var först upp i talarstolen.
– Jag tycker att det är synd att behöva vänta över ett år på ett svar. Mycket av det vi vi yrkar på i motionen kunde ha varit gjort vid det här laget. Den tredje att-satsen är den viktigaste, att ta bort delade turer, det är omodernt att jobba så. När vi träffar medarbetare ute i organisationen så ser de tydliga med att de delade turerna måste bort helt och hållet. Att jobba varannan helg är rätt tätt, jag tycker att arbeta två helger av fem vore något att sträva efter. Jag vet att en del i omsorgen arbetar så, och jag tycker att alla borde jobba så.
– En sak till; de långa arbetspassen, oftast på helgerna, vill vi försöka få bort så gott det går. Det är psykiskt påfrestande att gå hem mitt i arbetspassen och äta och sedan vänta på att få gå tillbaka till jobbet igen, man får ingen ro de dagarna,. För att behålla de medarbetarna vi har i dag måste vi göra någonting. Det är synd att vi har tappat ett år för man hade kanske kunnat göra något i organisationen under den här tiden. Vi har en konsult inne som ska jobba med de här frågorna och jag hoppas på goda resultat, men vi har svårt att behålla en del av de som arbetar i organisationen och har ännu svårare att rekrytera nya med utbildning. Jag tycker att det här är en jätteangelägen fråga och det är nog inte bara jag som tycker det heller.
Glenn Lund (M) motiverade förslaget till avslag.
– 2019 lade vi mycket energi på ledningsfunktionerna, vilket tog mycket tid från andra arbetsuppgifter. När vi sedan skulle börja med andra frågor kom pandemin och tog bort både 2020 och 2021. Vi märkte i verksamheten att det gick inte att genomföra något utan allt skulle handla om att bibehålla personal och ta fram skyddsmaterial med mera, så de åren blev förlorade. Tyvärr är det så och det fanns inte möjlighet att genomföra stora förändringar. 2021 kunder vi börja strukturera upp ledningsfunktionerna. När vi nu kommer till 2022 kan vi på allvar börja arbeta med verksamhetens utveckling. Kommunens omsorgsverksamhet ser likadan ut nu som den gjorde när äldrereformen infördes 1992, när kommunen tog över ansvaret för vård och omsorg av äldre och funktionshindrade från landstinget. Efter 30 år är det verkligen tid för att komma igång med en förändring av verksamheten. Det finns andra krav och önskningar från personal, samhälle och brukare i dag.
– Vi har tagit in en konsultfirma som ska hjälpa oss med det här. Det finns flera delar som hänger ihop i det här. Vi börjar med förändrade arbetssätt: man måste ha längre besök hos brukarna och tillit till att personalen gör sitt jobb. Sedan kommer vi till samarbete: man måste se varandras arbete och se till att det finns både bra förberedelse och återkoppling inom arbetsgruppen och med andra. Helger: det finns en sammankoppling mellan långa helgpass och hur ofta man arbetar. Här måste parkering tillsammans med personalen vara avgörande.
– Vi har en del varianter: vi har några som arbetar var tredje helg, en som jobbar två av fem och någon som jobbar varannan, så det beror lite på planering. I ett förändrat arbetssätt ingår det at arbeta mot delade turer utan att behöva anställa fler. För att klara det måste man fördela arbetet över hela arbetspasset. Delade turer och helger hänger ihop för 93 procent av de delade turerna är på helgerna. Det kommer att kosta kring 14 miljoner kronor att ersätta det, men vi ska jobba emot delade turer, det är bara det att kommer att ta tid. Schemaläggningen måste vara lättförståelig och där måste ingå raster med mera sammanhängande besök och minskad stress för att hinna till nästa. Allt detta måste vi göra med en vård som klarar av framtidens utmaningar.
– Vi gör en satsning på 5,6 miljoner kronor under två år. Pengarna tas från statsbidraget utveckling av äldreomsorgen. Vi måste övertyga de grupper som är avvaktande och som är mer negativa till att det här är rätt. Vi måste ha klart för oss att här har vi personal som har arbetat hos oss i 30 år med ett annat arbetssätt och det tar tid att genomföra detta. Därför vet vi att det kommer att ta tid. Facket ska vara aktivt och hjälpa till med detta. Jag tror personligen att vi inte är klara med det här arbetet förrän våren 2024, för jag tror att det här kommer att ta tid. Att förändra arbetssättet så radikalt som vi gör nu kommer att ta tid och detta är en framtidsfråga.
– Som Åke säger så tappar vi personal och vi har svårt att rekrytera ny personal, framför allt har vi svårt att rekrytera utbildad personal tillsammans med hela Sverige då vi har en brist på undersköterskor och sjuksköterskor. Vi har ett par orsaker som jag vill påvisa. Förutsägbarhet: har vi tagit ut semester eller har tagit ledigt så vill vi vara säkra på att det här fungerar. Det ska inte vara så att man akut blir inropad i arbetet, utan har man tagit ledigt så har man tagit ledigt. Det är samma sak när man är sjuk: är man sjuk, så får de ordna det. Man ska inte behöva räkna med att rycka in om man inte har någon jour, utan är man ledig så ska man vara ledig. Rekrytering: vi måste få fler att tycka att arbeta inom vård och omsorg i kommunen är ett attraktivt arbete och där ingår mycket av detta. Arbetsmiljön: de som arbetar hos oss måste känna att de är stolta över att vara en del av en fungerande vårdapparat och att kunna ha ett fungerande arbetsliv utan att man blir utsliten i förtid. Att ha en transparent organisation där det finns möjlighet att uttrycka sina idéer och att det måste finnas en möjlighet att göra en karriär inom omsorgen. I vanliga fall brukar det vara vi politiker som talar om vad som ska göras och förvaltningen hur det ska göras. Att då komma med en motion i januari 2021, mitt under en pågående pandemi, känns inte så realistiskt. Senare när nämnden var överens om satsningen på konsulter blev motionen inaktuell. Därav avslag på motionen.
Sedan följde en debatt där Azra Muranovic (S) var tydlig i sitt argument.
– Jag har stått här i talarstolen många gånger och berömt vilken fantastisk och lojal personal vi har. Vi är kommunens högst styrande organ och har det yttersta ansvaret som arbetsgivare. Således har vi det viktigaste ansvaret för arbetsmiljön. Det vi har sagt är att vi accepterar inte helger, långa turer och delade turer. Det är inte ett detaljstyre, det handlar om att organisera arbetet. Tack.
Efter avslutad debatt fick en votering avgöra frågan. Voteringen slutade 32–18 till alliansens fördel, vilket innebar att motionen avslogs. Samtliga ledamöter i S, MP och V reserverade sig mot beslutet.