Mötet om Rydaholms framtid lockade många
Nyheter ewded
Många Rydaholmsbor kom till Dialogmötet med kommunen
Värnamo kommuns inbjudit till Landsbygdsdialog i Rydaholm lockade ett 50-tal personer att infinna sig. Kommunen företräddes av kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson, vice ordförande Gottlieb Granberg och oppositionsrådet Azra Muranovic.
Ämnen som var annonserade var Integration och SFI:s påverkan i samhället, gratis busskort för ungdomar och Vägar och trafiksäkerhet.
Den allmänna meningen var att undervisningen i Svenska för invandrare, för de som bor i Rydaholm, bör vara förlagd till Rydaholm. På så sätt skulle invandrarna lättare komma in i samhället. Dessutom skulle resekostnaderna sparas in.
När det gäller gratis busskort för ungdomar var man mer tveksam. Många gratiskort skulle inte användas utan bara utgöra en kostnad för det allmänna. En mindre avgift kan reglera detta. Det är inte en kommunal fråga utan hör hemma i regionen, dit ärendet kommer att överlämnas.
Den fråga som tilldrog sig störst intresse var vägar och trafiksäkerhet. Man har sedan tidigare frågor om cykelvägar till Sävrarp och till Rydaholms kyrka, vilket kommer att aktualiseras igen. Den viktigaste trafikfrågan för dagen är den om 27:an. Det är önskemål om att det mellan Sjöatorp och Värnamo anordnas omkörningsfiler. Här är mycket tät trafik och omkörning är i det närmaste omöjligt.
Vidare framfördes önskemål om att vägen mellan Moheda och Lagan kompletteras med en förbifart norr om Rydaholm och där förses med planskild korsning med järnvägen. Trafiksäkerheten skulle då öka betydligt på Storgatan genom samhället. Man var också mycket irriterad över att det inte finns vägvisning till Rydaholm från E4 eller över huvud taget från Värnamo. Däremot finns från Lagan och från Moheda.
En annan viktig fråga för samfärdseln är Kust- till kustbanan. Dessa tåg stannar i Rydaholm för möte men man får inte stiga på eller av. Om tåget kör fram till hållplatsen så vore detta löst. Inget har hänt när det gäller Östhamra, som tidigare varit vårdboende. Blir det något trygghetsboende var frågan som ställdes. Man talade om en ombyggnad eller rivning. Önskemålet bland rydaholmarna var ett trygghetsboende, men inte en flyktingförläggning. Alltså ungefär som på Norrhamra i Bor.
Som sista fråga togs tiggeriet upp. Många kände inte till vart pengarna gick utan hade lämnat bidrag i tron att de hjälper nödlidande. Ett förbud är inte aktuellt i Värnamo kommun men politikerna påpekade att om folk slutar att ge så upphör problemet automatiskt. Problemet med koppleri var inte så välkänt. Politikerna uppmanade till att man anmäler när man ser vad som pågår.
Av: Herbert Johansosn
Sa de verkligen att man inte ska ge pengar till tiggarna? Vore det inte ärligare med ett förbud? Det är hyckleri att först markera förbudsförslaget för att ”det inte går att förbjuda fattigdom” och sedan rekommendera att inte ge något i muggen. Bestäm er!
Någonstans måste dessa människor få in pengar, speciellt när hotfulle bossen kräver sitt. Får inte bossen det han ska ha så får man fixa pengar på annat sätt, typ inbrott eller genom att lura någon åldring. Systemet har bara förlorare, då brottsutsatta människor mår dåligt och och förlorar tilliten till andra och till samhället.
Nej, man kan inte förbjuda fattigdom, men man kan förbjuda korrumperade länder att smita ifrån sitt ansvar för sina fattiga, speciellt när de kräver att få vara jämställda medlemmar i EU.