Natur

Mötet, del 49, större husspindel

Natur Vår natur- och kulturkrönikör Dan Damberg har tittat närmare på större husspindel.

Mötet, del 49, större husspindel, ”Eratigena atrica”, en natur- och kulturkrönika i 5 bilder om en stor och kanske skrämmande spindel i vår närhet men som för oss människor är helt ofarlig.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd, drygt i mitten av juli detta nådens år 2018.

Den har bott hos oss länge och är en ”kär” gäst i vårt garage, denna stora, mäktiga och vackra spindelart med det svenska namnet Större Husspindel, på latin heter arten ”Eratigena atrica”.

Hon, storleken säger förmodligen detta men det kan även vara en han, har producerat många små ungar genom åren här vid vårt sommarnöje i Halland.

Var snäll mot husspindlarna ty de är bra på att hålla våra hem fria från flugor och andra insekter.

Större husspindel, ”Eratigena atrica”, ingår i släktet ”Eratigena” i familjen trattspindlar ”Agelenidae” och är nära släkt med luffarspindeln, ”Eratigena agrestis”.

Vuxna hanar kan hittas från juli till oktober, vuxna honor hittas året om och arten förekommer naturligt i hela Europa och Turkiet utom på Island.

Den är dessutom introducerad art i områdena kring delstaterna West Virginia och Washington i USA.

Större husspindeln bygger generellt ett platt nät med en trattliknande boning i ena änden och dessa nät kan bli relativt stora om de inte störs.

När ett byte fastnar i nätet så rusar spindeln ut ur tratten och attackerar det.

Spindeln är giftig men ofarlig för oss människor och ett bett brukar som mest ge rodnad som symptom men om man är allergisk kan dock större utslag förekomma.

Större husspindel är en av Europas största spindelarter och honor blir upp till 18,5 millimeter samt hanar upp till 15 millimeter i kroppsstorlek.

Benspannet är normalt upp till 45 millimeter, men kan bli upp till hela 75 millimeter.

Färgen är vanligen mörkbrun med tre ljusare fläckar på huvuddelens ovansida och på bakkroppen har den en ljus mittlinje med sex större fläckar.

Fläckarna är tydligare än hos den närbesläktade luffarspindeln och benen har till skillnad från andra arter enhetlig färg.

Honornas ben är upp till dubbelt så långa som kroppen, och hanarna kan till och med ha tre gånger så långa ben som kropp och på korta distanser kan spindeln komma upp till en hastighet på 50 centimeter per sekund.

Det ger cirka 1.8 kilometer i timman om man leker med tanken att den skulle orka hålla den farten i en hel timma, vilket den naturligtvis inte gör.

Dela