Nyheter

Mordhotade kulturchefen – igen

Nyheter Lars Alkner – kulturchef i Värnamo kommun – har för andra gången på ett år blivit hotad av en och samma man. Detta efter att han blivit ombedd att lämna biblioteket i Gummifabriken. Rättegången hålls under tisdagen.

Den första händelsen, där mannen i 70-årsåldern ska ha hotat Lars Alkner med våld, ägde rum 2022. För detta dömdes han till villkorlig dom och böter. Under hösten och vintern 2023 hade man åter problem med mannen som uppträdde störande och otrevligt på biblioteket.
– Han har varit högljudd, varit oförskämd och otrevlig mot personalen, stört besökare, druckit alkohol inne på biblioteket vid upprepade tillfällen och stökat till det i tidningsrummet flera gånger, berättar Lars Alkner.

I början av 2024 var det dags igen. Lars Alkner berättar:
– Jag förklarade att vi inte vill att han kommer hit när han inte följer våra ordningsregler och bad honom lämna lokalen.

Mannen lämnade till slut. Men inte utan hotelser
– Han skrek åt mig bland annat att ”Du ska plågas, du ska skjutas, du ska torteras”. Precis när han lämnat lokalen vänder sig om och säger ”Smith & Wesson 38” varpå han pekade på mig med en pistolliknande rörelse och gör ett skjutliknade ljud. Sedan går han ut.

Hur är dina känslor efter hotet?
– Det är så klart obehagligt, även om jag inte känt mig direkt rädd. Jag har genom åren vant mig vid att höra det mesta. Det har nog varit värre för bibliotekspersonalen som konfronterats direkt med honom, för dem har han varit ett arbetsmiljöproblem. Det här hotet var långt över gränsen för vad vi ska behöva tolerera, varför det var självklart att polisanmäla, berättar Lars Alkner.

Den åtalade mannen förnekar brott.

Taggar

Dela