Nyheter

Moderniserad arbetsrätt – nej tack!

Nyheter Socialdemokraterna i Värnamo debatterar arbetsrätten.

En moderniserad arbetsrätt – nej tack

Den 1 juni lämnade arbetsrättsutredningen sitt förslag till regeringen. I det nya förslaget finns det intressanta bitar som handlar om att arbetsgivaren får en skyldighet att kompetensutveckla tillsvidareanställda som har varit anställda i minst sex månader liksom de som är visstidsanställda. Och att den som har en visstidsanställning kvalificerar sig till företrädesrätten vid återanställning inom nio månader och har efter nio månader företrädesrätt till lediga tillsvidareanställningar.

Men det nya förslaget innehåller också förändringar som är rent ut sagt dåliga för löntagare.

Om utredningens förslag går igenom i riksdagen så innebär detta att turordningen (den som är anställd sist ska gå först) förändras samt att om man blir uppsagd på grund av personliga skäl i ett mindre företag så får man inte behålla sin lön och anställning under en tvist.

I praktiken innebär det att arbetsgivaren kan undanta fem arbetare som blev anställda sist från att gå och istället plocka bort dem som har arbetat längre.

Dessutom föreslås det i utredningen att om man arbetar hos en arbetsgivare där det totalt finns färre än 15 anställda så har man inte rätt att behålla sin anställning, sin lön och sina förmåner om man själv blir uppsagd på grund av personliga skäl fram tills tvisten är löst. En uppsägning hos en arbetsgivare som har färre än 15 personer anställda ska inte kunna ogiltigförklaras om den inte är i strid med diskrimineringslagen, lagen om fackliga förtroendemän och föräldraledighetslagen. Det tar alltså stopp vid uppsägningen oavsett vilken anledning det är så till vida det inte berör det ovan nämnda.

Med andra ord är det arbetsgivarna som ensamma dikterar villkoren och den enskilde arbetstagaren får väldigt lite att säga till om hos den mindre företagaren kring en orättvis uppsägning. Detta för att minska små arbetsgivares kostnader.

Utredningen hävdar också å ena sidan att anställningstiden fortsatt ska vara avgörande för turordningen men att kompetensen å andra sidan får större betydelse vid omställning. Man menar att vid omplacering ska arbetstagaren utan upplärning och utbildning ha kvalifikationer för arbetet samtidigt som arbetsgivaren har kravet på sig att kompetensutveckla. Kraven på omställning styr därför regelverket.

Vi menar att förslagen måste justeras så att lagen om anställningsskydd förstärks med trygga anställningar och att visstidsanställning endast ska användas vid behov och inte som en anställningsform som missbrukas på arbetsmarknaden. Om utredningens förslag går igenom i Riksdagen så kommer den presenterade otryggheten att bli lagstiftad.

I Värnamo kommun finns cirka 400 producerande företag varav cirka 70 % procent har mindre än 10 anställda. Tillsammans skapar företagen i Värnamo mer än 34 % av arbetstillfällena. Om utredningens förslag blir svensk lag så kan en hel del av Värnamo kommuns invånare räkna med en anställningsform som är mer otrygg än den som finns idag.

Vi Socialdemokrater i Värnamo ser att maktbalansen mellan parterna urholkas till förmån för arbetsgivaren. Risken är uppenbar att de mindre företagen upp till 15 anställda kommer att få problem med rekrytering av arbetskraft på grund av förslaget att arbetsgivaren vid uppsägning får möjlighet att undantaga fem personer från turordningen.

Politiken ska inte röra arbetsmarknadsfrågorna. Den svenska modellen ska gälla.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna Värnamo

Taggar

Dela