Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna störst i skolvalet
Nyheter Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är de partier som får flest röster när Sveriges elever har sagt sitt.
Det preliminära resultatet av Skolval 2022 presenterades av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, under måndagens digitala valvaka. Skolvalet har skapat stort intresse bland Sveriges skolor. Av de 1 588 skolor som var anmälda till Skolval 2022 hade 1 421 på måndagen rapporterat in sina resultat. Det är ett valdeltagande på nära 78 procent av de elever som går på de skolor som hunnit lämnat in resultat. Det slutgiltiga resultatet för skolvalet kommer att stå klart tidigast den 30 september.
Det preliminära nationella valresultatet Skolval 2022:
– Arbetarepartiet Socialdemokraterna: 16,23 procent
– Centerpartiet: 7,83 procent
– Feministiskt Initiativ: 1,25 procent
– Kristdemokraterna: 9,29 procent
– Liberalerna: 4,36 procent
– Miljöpartiet: 4,69 procent
– Moderaterna: 27,07 procent
– Sverigedemokraterna: 20,88 procent
– Vänsterpartiet: 7,90 procent
– Övriga: 0,49 procent
Paneldeltagarna i MUCF:s direktsända valvaka fick möjlighet att kommentera resultatet, men också diskutera hur arbetet i klassrummen kan gå vidare med frågor som rör demokrati och politik.
– Det är viktigt att värna vår demokrati och att vi aldrig kan ta den för given. Ungas röst måste få mer genomslag än i dag. Unga måste vara med och kunna påverka sin vardag och samhällsutvecklingen. De är morgondagens samhällsbärare, säger Lena Nyberg, MUCF:s generaldirektör, som deltog i valvakan. Många av dem som nu röstade i skolvalet är myndiga när det är dags för val till Europaparlamentet 2024 och de allmänna valen i 2026.
Under MUCF:s valvaka gjordes också ett antal nedslag hos deltagande skolor runt om i landet. Många skolor har arbetat med debatter, samtal och aktiviteter kring demokrati och politik mot bakgrund av årets skolval.
– Varje röst i skolvalet betyder något, nu får Sveriges politiker veta vad eleverna tycker, säger Edvin Johansson, vice ordförande Sveriges Elevråd.
MUCF har haft regeringens uppdrag att arrangera skolval, både i samband med riksdagsval och val till Europaparlamentet, sedan 2002. Skolvalet är en av Sveriges största demokratisatsningar för unga och är tänkt att lära elever om demokrati, politik och hur det går till att rösta. I årets val deltog skolor från Sveriges alla län, både friskolor och kommunala skolor. MUCF har i år också särskilt fokuserat på att få med särskolor och skolor i socioekonomiskt utsatta områden.
– Det är viktigt att vi tar elevernas röst på allvar och visar att deras röst spelar roll. Att vi utifrån resultatet pratar om demokrati och politik och att vi vågar föra samtal där olika uppfattningar får mötas i skolan, på fritiden och på våra egna arbetsplatser, säger Rebecka Hinn på MUCF, uppdragsledare för Skolval 2022.
– Det har verkligen varit roligt att följa det engagemang vi sett hos många skolor under de senaste veckorna. Nu hoppas vi att det inte stannar här utan att samtalen och engagemanget i klassrummen fortsätter, säger Rebecka Hinn.