Nyheter

Missad remiss försenade cancerdiagnos med ett år

Nyheter En patient i länet fick sin cancerdiagnos försenad med ett år på grund av en missad remiss från vårdcentralen till kvinnokliniken. Nu anmäler regionen händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har genomfört en utredning och lämnar ärendet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för vidare bedömning. Patienten hade sökt vård på vårdcentralen på grund av ändrade avföringsvanor och en röntgenundersökning visade en förändring på ena äggstocken, vilket ledde till en rekommendation om fortsatt utredning på kvinnoklinik. Trots att patienten informerades om remissen via telefon skickades den aldrig.

Ett år senare sökte patienten akut vård för buksmärtor och en ny röntgen avslöjade en växande förändring på äggstocken, som visade sig vara cancer. Patienten har nu opererats och väntar på besked om ytterligare behandling. Utredningen visade att remissen aldrig skickades på grund av att läkaren missade att kontrollera detta i en arbetssituation präglad av många störningar. Patienten träffade också flera olika läkare under utredningen, vilket minskade chansen att felet skulle upptäckas tidigare.

För att förhindra liknande misstag i framtiden planerar vårdcentralen att ändra sina arbetssätt för att säkerställa att planerade åtgärder genomförs och för att minska störningar i arbetet. Arbete pågår också för att öka kontinuiteten i vården.

Denna händelse har resulterat i en över ett års fördröjning av cancerdiagnosen, vilket innebär en risk för spridning av sjukdomen och behov av mer omfattande behandling än om utredningen hade genomförts som planerat.

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Taggar

Dela