Nyheter

Mirja, 39, försvunnen i 28 år

Nyheter En natt i oktober 1995 försvann Mirja Nyman från sin bostad i Värnamo. Sedan dess har hon inte setts till. Nu gör dottern Nadja Niemelä ett nytt försök att få svar på vad som egentligen hände hennes mamma för snart 30 år sedan.

Mirja Nyman (till vänster) försvann för snart 30 år sedan. Nu vill dottern Nadja ha svar på vad som hände. Foto: Missing people och privat

Nadja, då 14 år, var placerad i familjehem och var på besök hos sin mamma Mirja Nyman på dagen den 7 oktober.
– Jag kom hem för att hälsa på över helgen. Men när jag kom hem så rök vi ihop, då hon inte höll sitt löfte om att vara nykter när jag kom. Jag tror att hon var väldigt besviken på sig själv också. Vi bråkade och till slut skrek hon att jag skulle dra åt helvete varpå jag svarade ”Där är jag redan, så vart ska jag gå nu?” och då kastade hon ut mig, berättar Nadja Niemelä.

Efter Nadja kastade hennes mamma hennes skor och efter det har dottern inte sett sin mamma.
– Under natten försvann hon och vi såg henne aldrig igen.

Hur känns det att ni bråkade sista gången ni sågs?
– Jag hade skuldkänslor i många, många år. Jag trodde att jag hade fått min mamma att lämna oss. Men jag förstod senare att så inte var fallet. Det fanns mycket mer rimliga orsaker till att hon plötsligt var borta.

Vad är det för rimliga orsaker?
– Min mamma levde med en man som misshandlade henne, ofta och mycket. Det var liksom vår vidriga vardag. Både vi och polisen då tror att han till slut tog hennes liv. Antingen oavsiktligt genom misshandel som ledde till dråp eller avsiktligt genom mord.

Mannen som Mirja Nyman levde med var också han missbrukare och tog sitt liv strax efter sambons försvinnande. Kvar i lägenheten efter Mirjas försvinnande fanns såväl hennes pass som andra värdesaker. Även hennes jacka fanns kvar.

Med tanke på livet sambon levde, skulle han kunna ha varit kapabel till att komma undan med att ha tagit en annan människas liv?
– Han var absolut kapabel att genomföra det, det jag fick se under min uppväxt var ibland farligt nära. Men där det blir svårt att förstå är just hur han kom undan med det. För där har jag alltid tänkt att han inte var tillräckligt ”skärpt” för det, men kanske hade han ”tur”? Säger Nadja Niemelä.

I snart 30 år har Nadja Niemelä sökt svar utan att få dem. För en tid sedan vände hon sig till organisationen Missing people och strax därefter hörde tv-programmet Efterlyst av sig.
– Det var egengligen ett infall med Missing people. Jag testade att kontakta dem och de nappade. Vilket gjorde mig rätt förvånad, men glad.

Vad hoppas du kommer ut av detta?
– Jag hoppas att någon som vet något ska träda fram och berätta. Någon som kanske såg eller hörde något som man inte velat berätta om innan. Eller att polisen kan omvärdera tidigare tips eller spår och göra nya insatser med dagens teknik och arbetssätt. Det är att hoppas på mycket, men jag hoppas innerligt att äntligen få ett svar på vad som hände och var hennes kvarlevor kan finnas. Vi vill få ett riktigt avslut.

Avsnittet av Efterlyst där Nadja Niemelä deltar sänds på torsdag kväll klockan 20.00 på TV 3.

 

Taggar

Dela