Nyheter

Minska utanförskapet för ungdomarna på landsbygden

Nyheter (S) lämnade in en motion under kommunfullmäktige, läs den här

Arkivfoto

Det görs många bra satsningar på ungdomar i dag. Det har funnits bra satsningar, bland annat olika lovaktiviteter och gratis busskort. Det har varit uppskattat och ungdomar får gärna fortsätta satsas på. Men vår kollektivtrafik är inte så bra på alla håll i vårt län.

Man kan beställa närtrafik till närmaste samhällstjänst men maximalt bara 6 gånger i veckan till och från din folkbokföringsadress vilket innebär att till exempel så kan man ifrån Lanna åka till fotbollsplanen i Bredaryd för träning men inte från Bredaryd till Lanna som egentligen är en och samma förening. Du måste även ha god framförhållning med denna tjänst och ta kontakt minst två timmar innan men helst några dagar i förväg. Dessutom är det inte alltid som du kan få den önskade tiden även om de försöker få till det så bra som möjligt.

Tyvärr är inte ungdomars spontanitet så bra på att ha framförhållning alltid. Även om ungdomarna på landsbygden kan planera så tänker inte deras umgängeskrets som inte lever under liknande förhållanden alltid på bussproblemet.

Då linjetrafik ofta gör uppehåll vid längre skollov blir tyvärr många ungdomar drabbade då deras föräldrar ofta inte kan köra dem under arbetstid. De eventuella sommarskolorna som kanske skulle behövas blir bortprioriterade därför att föräldrarna inte kan lösa detta av olika anledningar. Detta innebär att sommarkorten de fått inte kan användas i samma utsträckning och därmed får man inte den önskade effekten bland barn och unga på landsbygden. Gratis busskort är ju inte heller så lätt att använda om det inte går några bussar.

Det kanske skulle kunna läggas en peng på att förlänga linjeturerna en vecka eller två i början och slutet på sommarlovet och eventuellt även lägga in någon mer tur som kan passa ungdomarna för att kunna vara med på de olika sommaraktiviteterna och helt enkelt bara kunna åka och bada, ta en fika, gå på bio, åka till sommarskolan eller bara få umgås med kompisarna.

Därför föreslår vi

att       kommunen driver att regionen utreder vilken möjlighet det finns att göra en satsning på utökandet av linjer på landsbygden, samt

att       testa detta i minst en kommun för att se om detta minskar utanförskapet bland ungdomarna i stad och på landsbygd.

Socialdemokraterna i Värnamo kommun
genom
Sandra Adesund, Tero Väisinen och Anders Ferngren

Taggar

Dela


2 reaktioner på Minska utanförskapet för ungdomarna på landsbygden

Mycket bra motion och satsning för våra barn och ungdomar.
Men den kommer att röstas ner från Centern, Moderaterna och Krisdemokraterna. Det är av ren princip för att förslaget kommer just från Socialdemokraterna. Även om det är ett bra förslag så spelar det ingen roll. Högeralliansen är negativa till precis allt som sossarna och vänstern presenterat även om det är mycket bra och genomtänkta förslag i olika sakfrågor utan politisk grundfärg. Så har det fungerat i kommunen sedan -70 talet.
Högeralliansen lägger hellre kronorna på gummifabriken, Värnamo näringsliv och Vandalorum som ligger dem varmast om hjärtat. Att de försöker framhäva kommunen som en landsbygdskommun är bara ett skämt och ett spel för galleriet.

Kommentarsfunktionen är stängd