Nyheter

Miljösatsning ger utdelning 

Nyheter Bröderna Pettersson i Drömminge storsatsar med bygget av en egen biogasanläggning. Nu belönas de med utmärkelsen ”Årets miljöhjälte 2023”.

Centerpartiet Jönköpings län har utsett lantbruket Bröderna Pettersson i Drömminge till "Årets miljöhjälte 2023". På bilden från vänster: Mahmoud Khalil, Felicia Nyberg, Lars Pettersson, Per Eriksson, Göran Pettersson, Mikael Karlsson, Raymond Pettersson och Ing-Marie Karlsson.  [1/2]

Bild på utmärkelsen och den specialgjorda tårtan som avnjöts efter prisutdelningen.  [2/2]

Under förmiddagen sken solen över bröderna Göran och Lars Petterssons gård i Drömminge, inte bara på himlavalvet utan även på marknivå. Centerpartiet i Jönköpings län, med regionrådet Per Eriksson, regionpolitiker Raymond Pettersson och kommunstyrelsens vice ordförande Mikael Karlsson i spetsen, uppmärksammade brödernas satsning på en egen biogasanläggning med utmärkelsen ”Årets miljöhjälte 2023”. De får priset för att de anses vara förebilder på miljöområdet.

–  Vi vill premiera denna innovativa framtidstro, envishet och småländska klurighet, sade han och underströk hur mycket det betyder att se all framtidstro som finns bland lantbrukare. Det är otroligt kul att vara här och det är kul att få uppmärksamma er satsning. Den satsning ni gör ligger helt i tiden och jag ser fram emot att komma tillbaka och följa upp den, säger regionrådet. 

– Det är sådana här satsningar som definierar entreprenörsskap, säger Mikael Karlsson.

Under vecka 35 påbörjas arbetet med lantbrukets mångmiljonsatsning på en biogasanläggning. Anläggningen drivs på kogödsel som samlas in från tre gårdar, som sedan värms upp och omvandlas till en rågas. 

– Anläggningen drivs av en elmotor på ungefär 100 kilowatt som sitter på en Scaniamotor. Motorn kommer att gå ungefär 15-20 timmar per dygn. Vi räknar med att ha en årsproduktion på cirka 700 000 kilowattimmar. En del av den producerade energin går till kylning och varmvatten i den egna ladugården samt till Nastavikens lantbruk som vi förser med varmvatten. En del av energin kommer att gå till att värma den 1 500 kubikmeter stora rötgaskammaren och vi får även möjlighet att sälja överstående el till Eon, som är nätägare i området, säger Göran Pettersson.

Vecka 35 gjuts plattan och går allt enligt planerna står anläggningen färdig i höst. 

– Det känns bra att i dessa tider producera sin egen energi, avrundar Göran Pettersson.

Taggar

Dela