Nyheter

Miljoninvestering i kras: ”Bortkastade pengar” 

Nyheter En miljoninvestering har gått i kras. Bullerskyddet vid Enehagens skola har utsatts för skadegörelse. – Jag ser det som bortkastade pengar, säger Jan Cherek (SD).

Fyra av glasrutorna på bullerskyddet vid Enehagens skola har utsatts för skadegörelse.  [1/3]

– Det här kommer att kosta skattebetalarna att åtgärda det hela. Vi måste ha en nolltolerans mot när sådana här saker händer och det kräver att alla hjälps åt för att stävja det. Det är inte rimligt att behöva ha ständig polisbevakning, utan här behövs civilsamhällets hjälp, säger tekniska utskottets ordförande Gottlieb Granberg (M).  [2/3]

– Jag ser det här som bortkastade pengar. De pengarna kunde man använt på annat sätt och gjort något vettigt av på annat håll. Skadegörelse kostar oss mycket pengar och det gynnar inte någon, säger Jan Cherek (SD).  [3/3]

När tekniska förvaltningen utökade skolgården söderut vid Enehagens skola hamnade en del av skolgården nära den hårt trafikerade Lagastigen.

I samband med byggnationen var det ett måste att utreda trafikbuller från vägen till skolan, eftersom att skolgården räknades som ny. I det läget ska man följa Naturvårdsverkets senaste riktvärden för buller på skolgårdar från vägtrafik: 50 decibel under de tidpunkter som skolgården används för lek, vila och pedagogisk verksamhet och en maximal bullernivå på 70 decibel. Det är det värde som gäller på exempelvis en uteplats vid bostadsbyggnation, för att det inte ska påverka människors hälsa negativt.

Vid en mätning utan bullerskydd hamnade bullernivån på 55-60 decibel. Även maxnivån på 70 decibel överskreds. 

– För att uppfylla trafikbullerkraven var vi tvungna att bygga bullerskydd. Alla barn har rätt till lek och utbildning i en stimulerande, trygg, säker och hälsosam miljö, säger Anita Zukanovic, projektledare på tekniska förvaltningen.

Bullerskyddet kostade 1,5 miljoner kronor och klubbades igenom av kommunfullmäktige i april 2020. Skyddet är byggt i glas och har under året kommit på plats. Men nu har investeringen gått i kras, efter att fyra av glasrutorna har blivit utsatta för skadegörelse. 

– Det är tråkigt det som har hänt och man blir så klart ledsen efter händelsen. Glaset är härdat laminerat floatglas och kan inte rasa helt, utan det blir som det ser ut i dag. (Inga vassa delar och ingen kan skada sig). Händelsen är polisanmäld och skadan kommer att åtgärdas. Att ett bullerplank kostar över miljonen att bygga kan uppfattas som dyrt, men ett bullerplank av denna typ kostar mer än bullerskydd i ett annat material. Ett plank utan genomsikt hade skapat en otrygg och mörk miljö på skolgården, säger Anita Zukanovic. 

Tekniska utskottets ordförande Gottlieb Granberg (M) beklagar det inträffade och sträcker ut en hand till civilsamhället för att motverka skadegörelse i samhället.

– Det här kommer att kosta skattebetalarna att åtgärda det hela. Vi måste ha en nolltolerans mot när sådana här saker händer och det kräver att alla hjälps åt för att stävja det. Det är inte rimligt att behöva ha ständig polisbevakning, utan här behövs civilsamhällets hjälp.

En person som såg den här typen av händelser komma var Jan Cherek (SD). Han föreslog under kommunfullmäktige i april 2020 att man sätter upp en häck på samma plats som bullerskyddet och sänker hastigheten på sträckan till 30 kilometer i timmen, för att öka trafiksäkerheten och arbeta för en grönare miljö. 

– Jag ser det här som bortkastade pengar. De pengarna kunde man använt på annat sätt och gjort något vettigt av på annat håll. Skadegörelse kostar oss mycket pengar och det gynnar inte någon. Sedan ska man heller inte glömma att det är stor risk att fåglar flyger in i glaset, säger Jan Cherek. 

Taggar

Dela


10 reaktioner på Miljoninvestering i kras: ”Bortkastade pengar” 

Tyvärr så är det inte bara ungdomar som utför skadegörelse utan även vuxna som hittar på dumheter och som inte fått lära sig att handling ger konsekvens.
Jag vet inte hur många poliser som jobbar i Värnamo, men med tanke på hur många brott som begås här så vore det nog på sin plats att öka antalet poliser så att fler kan röra sig på stan och patrullera.
Men det är väl polismyndigheten i Jönköpings län som bestämmer över var poliserna ska placeras, så ordningsvakter och kamera- och artificell övervakning kommer vi garanterat att ha i framtiden, så varför inte göra det nu och försöka stoppa buset innan det blir värre.

Nu har det gått för långt att barnen får inte ha säkerheten på sin skolgård. Polisen måste göra allt för att ta fast huliganer och bestraffa dessa ordentligt.

Sätter man upp en kamera och tar någon så måste det ju svida rejält i plånboken också. Då drar man nog sig för att göra fler grejer. Kan inte vara så kul om man som ungdom kommer hem till föräldrarna och säger att man ska betala x antal tusenlappar för vad man hittat på. Vi är ju så förbaskat snälla mot dom som gör dumma saker i det här landet.

Var ska vi sätta nästa kamera om skadegörelse uppkommer?
Kanske bättre att se till så att man förutser vad som kan hända och sätter upp bättre alternativ.
En blomsterhäck hade inte varit attraktivt att försöka skjuta sönder.
Nu är inte det aktuellt då man redan slängt ut dessa pengar på en dåligt lösning.

Svar till Kalle!
Jag håller med att ligister ska bort från gatan men jag tror inte på att ha kameraövervakning på ett bullerskydd.
Kameraövervakning på speciellt utsatta platser är förståeligt men överallt fungerar inte.

Vi har lagt en motion om ronderande ordningsvakter och kameraövervakning på de platser som man i dag klassar som högriskområden.

Ja Jan som det ser ut i dag poliserna är maktlösa att lösa gåtan med ligister då hade det varit bra att de får hjälp med kameraövervakning som underlättar att ta ligister. Jag ser inte några problem med detta bara vinning av våra skattemedel.

Lämna ett svar