Nyheter

Mer pengar till försvaret

Nyheter Tomas Strand (S); Från och med i år förstärks anslagen till totalförsvaret med 2,7 miljarder kronor årligen.

Arkivfoto från övningen Våreld

Höjningen sker som en följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget och ska ge de svenska krigsförbanden, i bland annat Eksjö, ökad operativ förmåga samt förstärkt förmåga inom totalförsvaret.

Med tanke på det förändrade säkerhetsläget i omvärlden och händelser som visat på samhällets sårbarhet har den socialdemokratiskt ledda regeringen sett ett behov att förstärka totalförsvaret. Från och med i år höjs därför anslaget till totalförsvaret med 2,7 miljarder som bland annat ska stärka Sveriges förmåga att möta ett väpnat angrepp. Av dessa medel går 2,3 miljarder till att förstärka det militära försvaret.

– Det är bra att vi nu förstärker vårt militära försvar, med tanke på hur situationen ser ut i vårt närområde med bland annat den ryska annekteringen av Krim och hur Ryssland ökar sin militära förmåga. Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap pekat ut att vi behöver säkra vår energiförsörjning, livsmedelsförsörjning och hälso- och sjukvård för att de ska klara en kris, säger riksdagsledamoten Thomas Strand från Jönköpings län.

Den största satsningen görs på att öka förbandsverksamheten och beredskapen med drygt 1,8 miljarder kronor.

– För Jönköpings län i allmänhet och Ing 2 i Eksjö i synnerhet är det här givetvis välkomna satsningar. Ing 2 i Eksjö fyller en viktig roll i det svenska försvaret och det är viktigt att de, liksom övriga förband, får ökade resurser, säger Thomas Strand (S).

Satsningarna på försvaret är en del av en blocköverskridande överenskommelse mellan regeringspartierna och Moderaterna och Centerpartiet.

Taggar

Dela