Nyheter

Medmänsklighet, som omfattar även de avlägsna, brådskar

Nyheter Helt naturligt känner vi särskilt för människor i vår närhet, som medlemmar i familjen, grannar och vänner. Läs MP-debatten här

Under senare decennier har dock samhället utvecklats på ett sätt och vi har skaffat oss vanor, som ger påtagliga effekter även i avlägsna länder.    

I annan tidning har Fredrik Modeus, biskop i Växjö stift, skrivit en insändare om att vi behöver en ny våg av medmänsklighet. Detta skriver han inför den vinter, som förväntades innebära en ekonomiskt besvärlig tid för dem, vilka redan levde med små marginaler. 

De senaste veckorna har människor i Sydeuropa tvingats uppleva besvärliga uttryck för klimatförändringarna, såsom extrem hetta i Italien och förfärliga bränder i den grekiska övärlden. Med tanke på detta är det olustigt att ta del av nyheten i Aktuell Hållbarhet den 19 juli där en fastighetsmäklare förklarar att svenskars intresse för att köpa boende på spanska solkusten inte minskar av att det blir allt vanligare med temperaturer över 40 grader i Spanien. 

Anledningen är att köparna från Sverige vill vara på solkusten under våren, hösten och vinterhalvåret, men inte under sommaren.

Det hade ju känts mycket bättre om nyheten i Aktuell hållbarhet istället hade handlat om hur människors beteende var på väg att förändras. Nyheten kunde då ha varit: På grund av extremvärmen har svenskars efterfrågan på boende på solkusten minskat kraftigt. Folk menar att de har svårt att njuta av vistelsen i Spanien när de vet att deras flygresor till extra-bostaden bidrar till att göra livet besvärligt för dem, som ständigt lever där och i andra utsatta delar av världen.

Peter Thorén, Miljöpartiet de gröna i Värnamo 

Taggar

Dela