Nyheter

Medborgarinitiativen utvärderades

Nyheter Hur många vet var man hittar förslagen och hur många vet att man ska gilla ett förslag för att politikerna ska ta upp ärendet? Behövs byte av gardiner i sporthallen beslutas av politiken? Det var en av frågorna i kommunfullmäktige som skulle utvärdera hanteringen av medborgarinitiativen

Arkivfoto från kommunfullmäktige

I april 2017 beslutade kommunfullmäktige att införa medborgarinitiativ där syftet var att stärka demokratin, öka delaktigheten och att ge medborgarna en större möjlighet att engagera sig. Ett reglemente antogs och nu har utvärdering gjorts. För att ett förslag ska få politisk behandling gällde tidigare en gräns på 30 röster, som kan beskrivas som signatur eller gillande, vilket nu har ansetts vara för låg. En omvärldsanalys visar på en spännvidd från 500 röster ner till 25 röster för att ett förslag ska upp till politisk behandling. Kommunstyrelsens förslag var att revidera förslaget med att 100 röster, eller signaturer, eller fler skulle behövas för att medborgarinitiativet kommer på politikernas bord.

– Jag tycker att upplysningen till medborgarna att man kan gå in och gilla, den är alldeles för dåligt. Det är väldigt många medborgare som inte vet att man kan göra sin röst hörd. När jag ser att man ska revidera det här förslaget. 100 gillamarkeringar är väldigt mycket. Jag har tittat på andra kommuner och Värnamo ligger väldigt högt med tanke på hur många medborgare som bor här. Jag vill att man ska ändra till 50 röster för att medborgarinitiativet ska behandlas, säger Anders Ferngren (S).

– Vår medarbetare har gjort en bra utvärdering visar det sig att alla som får 30 röster får även 100. Anledningen att man höjer det här indextalet så går det åt 220 röster för att få ett mandat i fullmäktige. Om man tittar på om en medborgare kör in ett förslag som får 30 eller 50 röster ska behandlas i vår församling. Jag tycker att den ska höjas, men 50 kanske är okej. Men 100 tror jag är lagom, säger Hans-Göran Johansson (C).

– Jag måste hålla med Anders, du nämnde Lund där är det betydligt fler invånare än vi. Jag tycker att vi går ner i antalet gilla när det gäller det här. Christoffer har gjort en jättebra studie. Det kan faktiskt också komma ett minioritetsbärande förslag, säger Azra Muranovic (S).

– Det kanske är en åldersfråga. Den äldre befolkningen är inte lika van och känner inte lika väl till att man kan gå in och lägga förslag och gilla dessa. En del kanske inte har en dator. 50 kan räcka, tycker Anders Ferngren (S).

– Bifall till kommunstyrelsens förslag. Det är fråga om demokrati. Vad och hur värderar man engagemang. Jag tycker att det är rimligt att ha 100 som gillar för att det ska tas ut, säger Gottlieb Granberg (M).

– Är det något ärende som är för litet? undrar Anders Ferngren (S).

– Jag kan nog tycka att om vi ska byta gardiner i sporthallen att det inte hör hemma här i fullmäktige. Vi har infört ett synpunktsmöjlighet som går ut rakt ut i verksamheten. Det kan inte vara rimligt att fullmäktige ska hantera den typen av frågor, säger Hans-Göran Johansson (C).

– I tekniska får vi väldigt många och vi hanterar dessa seriöst. Många av våra hamnar på synpunktsmöjligheten. Jag menar att de som är de här synpunkt är små och hanteras av förvaltningen, säger Gottlieb Granberg (M).

– Det kan faktiskt finnas 50 personer som tycker att det är bra. Med hänsyn till medborgarantalet i kommunen tycker jag att 50 stycken gilla ska lyfta det vidare till kommunfullmäktige. Bifall till Ferngrens yrkande, säger Azra Muranovic (S).

Kommunfullmäktige beslutade att gå på kommunstyrelsens linje där antalet röster och gillande ökas till 100 stycken för att förslaget ska bli politiskt behandlat. (S)-gruppen reserverade sig mot beslutet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar