Nyheter

Mazarinens dag firas i dag

Nyheter För ett fikaälskande folk är Mazarinen något av kronan på verket.

– Mazarinen är ett måste för ett café, säger Helena Egerhag som är chef för Stigs konditori på Värnamo Sjukhus.  [1/3]

Tre sorters mazariner dagen till ära.  [2/3]

Här firas Mazarinens dag, från vänster: Helena Egerhag, Lotta Hillerdahl, Malina Andersson samt Emilia Davidsson och Paola Widén.  [3/3]

Den lilla kakan började tillverkas i Frankrike på 1600-talet, namngiven efter en fransk kardinal. Men på de svenska fiken har Mazarinen i det närmaste en kultstatus. Och numera har den fått en alldeles egen dag, som firas i dag.

Helena Egerhag är butikschef på konditoriet på Värnamo Sjukhus.
Hon berättar att Mazarinen tillsammans med Chokladbollen och Biskvier tillhör toppsäljaren när folk kommer för att fika.
– Mazarinen är en klassisk kaka och ett måste för ett fik, förklara hon.
Den absolut vanligaste typen av mazarin är den klassiska, med skal som  består av mördeg och glasyr på toppen.

Men som det mesta annat här i världen så har även mazarinen utvecklats.
– Med anledning av att det är mazarinens dag så säljer vi i dag tre olika sorter.
– En sort med nougat och hasselnötter, en annan med äpplen.
– Sedan så har vi så klart den klassiska mazarinen, berättar hon.
Kakorna som hon och hennes personal säljer är tillverkade i Värnamo, på Stigs och Bernards bageri på Ringvägen.
– Vanliga dagar så brukar vi baka 150 mazariner.
– I dag har vi bakat 1 000 stycken, berättar man från bageriet.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *