Nyheter

Maximera din cashback – Experttips för att spara pengar

Maximera din cashback – Experttips för att spara pengar

Nyheter Via kreditkort och lojalitetsprogram går det att få cashback på de flesta inköp som sker i vardagen. Med viss planering kan intjänad cashback ökas rejält.

Cashback innebär att en viss del av köpesumman återbetalas till den som köpte produkten. Det är vanligt att det är någon procent som återbetalas men det kan även vara en fast summa per köp. Funktionen nås via ett flertal kreditkort och innebär att intjänad cashback betalas till kortkontot och att ett lägre belopp därmed behöver betalas på kommande faktura. Läs mer om cashback och hur det fungerar på Kortio.se. 

Genom att planera sina inköp och vara medveten om vilka olika vägar det finns till cashback går det att maximera förtjänsten. Några experttips på vägen är:  

Kombinera kort och cashbackprogram

Det finns ett flertal kreditkort som ger cashback på samtliga kortinköp. Det spelar därmed ingen roll om inköp sker på ICA eller IKEA. Används dessa kort kan inköpen kombineras med den förmån som nås via cashbackportaler. 

Exempel: Köp presentkort på McDonalds via SAS EuroBonus Shop. Tack vare att köpet går via cashbackportalet tjänas EuroBonuspoäng. Dessutom tjänas kreditkortets poäng eller cashback. På Saseurobonusshop.se visas hur många poäng som tjänas per inköp.  

Kombinera kort och medlemsprogram

Flera butikskedjor erbjuder möjligheten att koppla valfritt kort till deras lojalitetsprogram. När betalning sker med kopplat kort ges därmed rabatter och bonus automatiskt. I likhet med tipset ovan kan detta utnyttjas för att få cashback från två håll på samma gång. 

Exempel: Koppla valfritt kort till ICA Stammis. Vid betalning samlas därmed både Stammis-poäng samt kreditkortets cashback. 

Läs igenom villkoren

Att läsa igenom villkoren och förstå vid vilka tillfällen som cashback kan tjänas är A och O. Det är lätt att enbart fokusera på de grundläggande villkoren samtidigt som de bästa möjligheterna kan finnas tillgängliga om villkoren granskas lite mer noggrant. 

Exempel: Hemköp har ett bonusprogram som ger 1 poäng per krona. Poäng som sedan ger cashback i form av värdecheckar i butiken (grundläggande villkor). Däremot går det att få 2 poäng per krona på ekologisk frukt, 500 poäng om digitala kvitton aktiveras och 100 poäng om ”veckans erbjudande inom vego” väljs. 

Räkna på värdet i förhållande till kostnad

Bland de kreditkort som har cashback finns både de utan årsavgift, de med årsavgift på cirka 200 kronor samt de med en årskostnad på över 2000 kronor. Vilket som är bäst beror på hur stora inköp som planeras, och var dessa kommer att ske. Det är alltså värt att räkna på det. 

Exempel: Åhlens Mastercard kostar 250 kronor och ger 1% i cashback på alla inköp. Är det bättre, eller sämre, med Norwegiankortet som ger 0,5% men som är gratis? I detta fall ligger ”brytgränsen” på 50 000 kronor i kortinköp.

Köp i förväg vid kampanjperioder

Ett flertal cashbackprogram har regelbundet kampanjer och erbjudanden. Det kan exempelvis innebära förhöjd återbäring vid bokning av hotell eller dubbel cashback på samtliga kortinköp under en viss tidsperiod. Genom att genomföra köp i förväg kan dessa kampanjer utnyttjas lite extra. 

Exempel: Vid ett tillfälle erbjöds ”dubbla poäng” med SAS Mastercard. Under denna period kunde exempelvis presentkort på ICA och Circle K köpas vilka sedan används vid inköp av livsmedel och drivmedel kommande månader. 

Värva andra – även familjemedlemmar

Ofta finns möjligheten att tjäna extra cashback genom att värva andra till specifika kort eller tjänster. I vissa fall är det ett mycket lönsamt sätt då även familjemedlemmar kan värvas. 

Exempel: Som innehavare av ett Amex-kort finns möjligheten att värva andra att teckna ett Amexkort. Både den som värvar, och den som värvas, får Amexpoäng. 

Vänta in välkomsterbjudande

Kontrollera om kreditkort, bonusprogram eller liknande brukar ha välkomsterbjudanden någon gång per år. Vänta till detta tillfälle och utnyttja möjligheten till en ”boost” redan i början. 

Exempel: När kreditkortet Strawberry Mastercard lanserades erbjöds ”dubbla poäng” under tre månader, 20 000 poäng i välkomsterbjudande samt Guld-nivå i medlemsprogrammet under ett år. 

Ha koll på extra förmånsnivåer

Inom flera lojalitetsprogram ger kortinköp både cashback samt nivågrundande poäng. Ett alternativ är att vissa unika fördelar nås om en ”spend” uppnås med kortet inom en viss period. Oavsett är det viktigt att ha koll på dessa förmåner för att även ta del av dessa. 

Exempel: Med Amex Elite samlas EuroBonuspoäng på alla inköp. Vid en ”spend” på minst 300 000 kronor på ett år tjänas även två stycken ”2-för-1” vouchers hos SAS. 

Curve för att undvika valutapåslag

(Avancerat tips) Ett flertal kreditkort ger högre cashback vid inköp i utländsk valuta än vid köp i SEK. Nackdelen är däremot att ett valutaväxlingspåslag behöver betalas. Det är därmed oftast ett ”nollsummespel” då kostnaden tar ut förtjänsten. Men det går att komma runt valutapåslaget. 

Exempel: I Curve Pay kan valfria kreditkort registreras och debiteras när inköpet betalas med Curve-kortet. Genom att välja debitering i SEK undviks valutapåslaget även om inköpet sker utomlands. Med Curve Pay X kan tjänsten utnyttjas upp till inköp på ca 35 000 kronor per månad. Däremot kostar tjänsten ca 60 kronor per månad. 

Taggar

Dela