Nyheter

Maten i centrum: ”Handla svenskt”

Nyheter Jönköpings läns självförsörjningsgrad bjuder på toppar och dalar, visar den senaste statistiken.

Statistik över Jönköpings läns självförsörningsgrad. Bild: LRF Värnamo

I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är vi betydligt fler svenskar, men producerar inte mer mat utan förlitar oss mer på import. I dag ligger Sveriges självförsörjningsgrad på omkring 50 procent. I Finland är motsvarande siffra cirka 80 procent, men det finns stor potential att öka den svenska produktionen inom grönsaks- och potatisodling, all frukt- och bärodling, uppfödning av gris och kyckling liksom uppfödning av kor, får och lamm.

Även i Jönköpings län finns det toppar och dalar inom självförsörjningsgraden. Länet är mer än väl rustade när det gäller mjölk och nötkött. När det gäller lammkött har vi en 71-procentig självförsörjningsgrad och när det gäller ägg och spannmål ligger självförsörjningsgraden på 37 procent. När det gäller potatis, kyckling och griskött är det desto mer alarmerande.

– Nu närmar det sig snart mot påsk: en högtid, tid för gemenskap och sammanhållning med släkt och vänner där maten står i centrum. Vi inom LRF Värnamo vill med detta påminna om vikten av att handla svenskt och lokalt för att upprätthålla en god djurhållning och självförsörjningsgrad. Det finns flera faktorer som gör att det är extra viktigt att ha en god lokal och regional självförsörjningsgrad. Med en stark lokalförsörjningsplan skapar vi fler gröna företag , fler arbetstillfällen, bättre djurvälfärd, bättre miljö och ett robustare lokal samhälle, säger Johan Hilding, ordförande i LRF Värnamo i ett mejl till redaktionen.

Taggar

Dela