Nyheter

Måste lämna in åtgärdsplan för förorenad vattentäkt

Nyheter Samhällsbyggnadsnämnnden begär att Trelleborg Forsheda lämnar in en åtgärdsplan för förorenad vattentäkt.

Inför en ombyggnation 2011 genomfördes en miljöteknisk undersökning av mark- och grundvatten på fastigheten Forsheda 5:109. Resultaten visade på förorening av trikloretylen (TCE) och dess nedbrytningsprodukter. Därefter har ett flertal undersökningar och utredningar genomförts.

En sammanfattning av resultaten visar att föroreningen finns i ett väl avgränsat källområde med en plym som sprider sig åt sydväst på olika djup. Området är kraftigt förorenat med TCE-halter över 100 000 mikrogram per liter i vissa provpunkter. Plymen är varken stabil eller krympande och rör sig ner mot Storån. Naturlig nedbrytning sker i marken, men inte i den omfattning som behövs för att begränsa spridningen. Bolaget har föreslagit att fortsätta med kontrollprovtagning för att övervaka nedbrytningen och för att säkerställa att spridningen av föroreningen inte påverkar något skyddsobjekt i framtiden.

Samhällsbyggnadsnämnden anser att de undersökningar som är utförda ger ett tillräckligt underlag för att kunna gå vidare med åtgärder. Nämnden menar att eftersom det finns ett väl avgränsat källområde med en kraftig förorening av både mark- och grundvatten som fortsätter att sprida sig i riktning mot Storån, är det motiverat att ta fram en åtgärdsutredning. Nämnden anser att föroreningen är så pass kraftig att den går att jämställa med en pågående miljöfarlig verksamhet som förorenar omgivningen.

Undersökningarna visar att det sker en naturlig nedbrytning i källområdet, men inte i den takt som behövs för att bromsa spridningen. För att förhindra en fortsatt spridning mot Storån samt närliggande fastigheter behöver åtgärder vidtas och ett första steg är att redovisa en åtgärdsutredning.

Enligt miljöbalken (första kapitlet, 1:a paragrafen) har naturen ett skyddsvärde. Människors hälsa och miljön ska skyddas mot skador och olägenheter, oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan. Med anledning av detta anser nämnden att markmiljön, grundvattnet och Storån har ett eget skyddsvärde. En fortsatt spridning kan påverka närliggande fastigheter och utgöra en hälsorisk i dessa verksamheter.

Storån är ett vattendrag som ofta svämmar över och våren 2020 var nivåerna extremt höga och nådde fram till förorenings-plymen. Spridningen av föroreningen påverkas sannolikt av de återkommande översvämningarna. I bolagets tidigare utredningar framgår att det är motiverat med aktiva saneringsåtgärder om plymen visar sig vara expanderande. Eftersom så är fallet anser nämnden att bolaget ska komma in med en åtgärdsutredning.

Samhällsbyggnadsnämnden ska enligt andra kapitlet, paragraf 7, i miljöbalken göra en rimlighetsavvägning innan krav på åtgärder ställs. Vid denna bedömning ska särskild hänsyn tas till nyttan av skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått jämfört med kostnaden för sådana åtgärder. Samhällsbyggnadsnämnden anser att det inte är orimligt att i detta ärende ställa de krav som beslutet innebär, eller att det är mer ingripande åtgärder än vad som behövs.

Åtgärdsplanen ska vara samhällsbyggnadsnämnden tillhanda senast den 31 januari 2021.

Taggar

Dela