Nyheter

Många som skadas av fyrverkerier är minderåriga

Nyheter Räddningstjänsten rycker årligen ut till omkring 130 bränder orsakade av fyrverkerier, och varje år skadar sig nästan 100 personer så allvarligt att de behöver uppsöka sjukvård...

De vanligaste skadorna är på ansikte, huvud, öga samt på händerna. Och de vanligaste orsakerna till olyckorna är att fyrverkeripjäsen inte börjar skjuta när det förväntas, att man har lekt eller experimenterat med pjäsen eller fyrat av pjäsen utan att ha kontroll över vart den tar vägen.

Självsanering och restriktioner har gett resultat
Under det senaste decenniet har man sett en minskning av antalet bränder orsakade av fyrverkerier och det är tydligt att branschens självsanering och restriktioner har gett resultat. När man 2014 tog bort några av de kraftigaste raketerna ur sortimentet ledde det till en minskning av antalet bränder orsakade av fyrverkerier. Efter att branschen sedan frivilligt också tog bort raketer med styrpinne har antalet bränder sjunkit ännu mer.

– Det är glädjande att restriktionerna har haft effekt men det inträffar fortfarande många olyckor och bränder på nyårsafton, helt i onödan, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.

Anledningen till de flesta av alla tillbud med fyrverkerier beror på att man hanterat fyrverkerierna felaktigt eller oförsiktigt. Även om personskador orsakade av fyrverkerier också sjunkit genom åren visar statistiken att mer än var tredje person som skadas är minderårig – detta trots att det är olagligt för personer under 18 år att köpa eller använda fyrverkerier.

Många av bränderna kring nyår startar också på balkonger, särskilt i tätbebyggda områden där det skjuts mycket fyrverkerier. Dessa bränder kan bli kostsamma, speciellt om branden sprider sig upp på vinden. En viktig förebyggande åtgärd är därför att inte ha lättantändliga föremål på balkonger på nyårsafton.

Restriktioner leder till färre bränder
Genom åren har man infört flera restriktioner för hur fyrverkerier får användas. Numera måste man ha utbildning och tillstånd för att få köpa och använda raketer med styrpinne. Andra produkter som ”bomber” och batterifyrverkerier, också kallade fyrverkeritårtor, behöver man ha fyllt 18 år för att få hantera. Smällare med enbart effekten att låta är förbjudna sedan 2001 och raketer som innehöll mer än 75 gram krut försvann ur sortimentet 2014.

– Bra att veta är att kommunerna också kan ha egna bestämmelser om var, när och hur man får och inte får skjuta fyrverkerier, därför måste man kontrollera vad som gäller. Det kan finnas olika restriktioner och zoner där man inte får skjuta fyrverkerier, exempelvis runt sjukhus och kulturbyggnader. Dessutom råder ett generellt förbud mot fyrverkerier och svävande lyktor inom 10 km från flygplatser, utan tillstånd från Transportstyrelsen, säger Lars Brodin.

Brandskyddsföreningens säkerhetstips för fyrverkerier:

1. Langa och sprid inte fyrverkerier
Det är olagligt att sälja fyrverkerier till minderåriga och olagligt för ungdomar att använda dem. Trots detta är de flesta som skadas allvarligt av fyrverkerier under 18 år.

2. Följ instruktionerna
Läs och följ alltid bruksanvisningen. Ställ pjäserna så de inte kan välta, vissa behöver förankras, följ bruksanvisningen noga, håll säkerhetsavståndet och håll aldrig en tänd pjäs i handen.

3. Skippa alkoholen
Förbered pyrotekniken i dagsljus. Utse en säkerhetsansvarig som förblir nykter och ser till att övriga håller minst det rekommenderade säkerhetsavståndet.

4. Felsök inte
Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad och lämna tillbaka den om så är fallet. Om en pjäs inte tänds, vänta minst femton minuter och närma dig försiktigt. Luta dig aldrig över en pjäs och försök inte tända den igen.

5. Kväv elden
Om det börjar brinna i gräset eller annat brännbart, kväv lågorna och vifta inte, det skapar gnistor och ger elden mer fart. Ta undan fyrverkerier i riskzonen och ring 112 vid behov.  

Källa: Brandskyddsföreningen

Taggar

Dela