Nyheter

Månadslägsta elpriset under dagen – nyårsafton lägre

Månadslägsta elpriset under dagen – nyårsafton lägre

Nyheter Den 14 december var det december månads högsta elpris 4,83 kronor per kilowattimme. I dag och imorgon noteras de lägsta priserna för månaden. Texten uppdaterad kl 15.52

Mildare väder, julledighet och återstart av Oskarshamn är några av anledningarna till dagens lägsta elpris i december månad.

19,8 öre per kilowattimme i hela landet, i samtliga elområden, noteras på elbörsen Nordpool. 

Texten uppdaterad kl 15.52: Elpriset i elområde 4, som Värnamo kommun tillhör och elområde 3 som merparten av Vaggeryds kommun tillhör, ligger i morgon på 10 öre per kilowattimme. Det är ovanligt lågt för den här tiden på året.

Hushåll och företag med timdebiterade avtal betalar som mest 0,30 kronor per kilowattimme mellan klockan 16 och 17 då timpriset är som högst.

Även om elpriserna i morgon alltså är förhållandevis låga så har de stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,30 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 1,90 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 2,64 kronor per kilowattimme, alltså ungefär nio gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,83 kronor per kilowattimme.

Under det senaste året har det varit markanta skillnader i pris mellan de fyra olika prisområdena i landet. Men just i dag och i morgon är snittpriset detsamma i hela landet.

Taggar

Dela