Nyheter

Majoritet män som kandiderar till kommunfullmäktige

Nyheter Fortfarande majoritet av män bland de som kandiderar till fullmäktige

I valet till kommunfullmäktige i Värnamo kommun är 63% av kandidaterna män, men andelen varierar mellan partierna precis som åldersfördelning. Om man ser på könsfördelningen så sticker Sverigedemokraterna (SD) ut då de är ett parti dominerat av män med drygt 80% män på sin valsedel. Åt andra hållet märker man Liberalerna som har en liten majoritet av kvinnor på sin valsedel.

Nu blir procentfördelningen lite orättvis beroende på hur många kandidaterna man har på valsedeln, men det ger ändå en fingervisning om hur det ser ut.

Om man ser till åldersfördelningen så ser det ut som vanligt, det är svårt att attrahera yngre att kandidera. Att vara fritidspolitiker kostar på tidsmässigt och då kan det vara svårt att få ihop det med det som kallas livspusslet.

Miljöpartiet sticker ut åldersmässigt där 80% av kandidaterna har fyllt 50 år.

Moderaterna har också stor majoritet av sina kandidater som har fyllt 50 år med hela 83%, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och centerpartiet kommer därefter dryga 70% av kandidaterna som passerat 50-årsstrecket.

Vilka tre procentsiffror överraskade undertecknad mest?

  • Att Miljöpartiet, som ofta sammanknippas med unga väljare, har 80% över 50 år men saknar kandidat under 30 år
  • Att det bara är drygt 7% av kandidaterna i kommunen som är under 30 år
  • Att enbart Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna har förstagångsväljare på valsedeln

Nu är det förmodligen varken ålder, kön eller medborgarskap som gör en kompetent och bra politiker, men det kan vara bra för partierna att ha med sig inför kommande arbete. Dessutom kommer ju valet att föra med sig platser i styrelser och nämnder och de förfogar ju partierna över.

Från Valmyndigheten

Taggar

Dela