Nyheter

Lysande textilprojekt med återbruk i fokus

Nyheter Kan man göra lampor av spillmaterial i skinn? Textilakademin på Värnamo Folkhögskola tog sig an utmaningen. Nu får kommuninvånarna chansen att ta del av deras alster på nära håll.

Kan man göra lampor av spillmaterial i skinn? Textilakademin på Värnamo Folkhögskola tog sig an utmaningen. Nu får kommuninvånarna chansen att ta del av deras alster på nära håll. Bilder: Pressbild/David Alin

Under de kommande veckorna står återbruk i fokus i Värnamo stadshus entré, i form av utställningen ”Återbruk som belyser nyttan av spillmaterial”. Kreatörerna bakom konstverken är förstaårseleverna på Värnamo Folkhögskolas textilakademi. De fick i uppgift att skapa en ny lampa bestående av spillmaterial i skinn.

– Vi inser mer och mer vad vi utsätter vår miljö för genom produktion och konsumtion. För att försöka få en ljusare och mer hållbar framtid måste vi tänka på alla led i vår konsumtion. Ett sätt är att använda utslitna och överblivna produkter och material för att tillverka nya produkter, så kallad upcycling, säger Johanna Karlsson, lärare ibland annat återbruk.

Vinsten med återbruk är att rädda värdefullt material från att slängas och brännas, vilket gör att vi slipper utvinna och förädla nya råvaror. Skolan samarbetar med den Värnamobaserade möbeltillverkaren Källemo som har bidragit med spillmaterial från sin produktion.

– Vi är glada att folkhögskolan vill visa sina arbeten här i Stadshuset och hoppas att många kommer hit för att se utställningen. Det är ju ett viktigt tema, säger kommunens servicecenterchef Josefin Ohlsson.

Taggar

Dela