Nyheter

”Lyckats kyla ner konflikten”

Nyheter Värnamopolisens kraftsamling tillsammans med kommunen och myndigheter ger resultat. – Vi upplever att vi har lyckats kyla ner konflikten, säger lokalpolischefen Håkan Boberg.

Lokalpolischefen Håkan Boberg informerade om polisens arbete mot grov och organiserad brottslighet.

Under onsdagen fick moderata seniorer chansen att diskutera trygghetsfrågor med lokalpolischefen Håkan Boberg. Polisens arbete mot grov och organiserad brottslighet i Värnamo kommun stod i centrum.

– På ytan råder en lugn situation. Vi har en väldigt klar bild av den organiserade brottsligheten och har kartlagt vilka de är. Vi har identifierat ett flertal konstellationer där man tjänar pengar på kriminalitet. Det är när de här grupperna kommer i kontakt med varandra som händelser sker, säger Håkan Boberg.

Sedan januari 2017 har polisens arbete resulterat till upplösning av 35 grova brott med koppling till konflikter mellan kriminella, 14 uppklarade mord- och dråpförsök, fyra sprängningar och nio grova vapenbrott. Arbetet har lett till fängelsedomar på 30 års tid kopplat till gängkriminalitet och polisen har beslagtagit 20 kilo narkotika, 500 kilo sprängmedel, 12 skjutvapen och tre bomber.

– Vi upplever att vi har lyckats kyla ner konflikten. Tack vare vårt samarbete med kommunen, socialtjänsten, försäkringskassan, skatteverket, kronofogden, tullen med mera lyckas vi komma åt viktiga kriminella personer. Slår vi hårt mot deras ekonomi, kommer vi åt gängen på ett bättre sätt, säger Håkan Boberg.

Håkan Boberg önskar att det fanns en fungerande avhopparverksamhet.

– Det fungerar inget vidare någonstans. I förra veckan fick länsstyrelsen 15 miljoner kronor av riksdag och regering för avhopparverksamhet. Det finns säkert pojkar och flickor som vill hitta en väg ut. I längden blir det ingen livskvalitet. Någon gång har de här barnen suttit i en sandlåda och lekt med bilar, precis som våra barn. Var gick det fel någonstans?, undrar lokalpolischefen.

Taggar

Dela