LRF-Rogers råd till lantbrukare: ”Håll ut och var kall”
Nyheter Frost, blåst och inget regn gör att det växer sämre. Många spår ”ett nytt 2018”. Vi tog oss till Torarp, utanför Svenarum, och träffade ordförande för LRF:s kommungrupp Roger Andersson för att diskutera nuläget och sommaren.
Elvakaffe i Södra Torarp, utanför Svenarum, väntar och när jag stiger ur bilen har temperaturen nått 21 grader. Det dammar lite lätt, trots saltning, på den lilla fina byvägen. När jag parkerar bilen på gårdsplanen står Roger Andersson redo, dörren in till mangårdsbyggnaden är öppen, och kokkaffet är klart…
Hur är det egentligen när det gäller vädrets makter?
– Det är inte bara torkan utan även frosten som ställer till det. I natt (reds anm; mellan tisdag och onsdag) var det första natten här i Torarp det inte inte varit frost. Det hämmar såklart gräset. Många härrör tillbaka till 2018. Nu vet vi inte hur det kommer bli, vi är bara i slutet av maj. Men å andra sidan har vi inte den bufferten vi borde haft.
Vad menar du med buffert?
– Det var höga gödselpriser förra året och vi hade torka inför andraskörden. Förutsättningarna är lite sämre i år än 2018. Betet har inte kommit i gång på riktigt, det har varit för kallt och för torrt helt enkelt. Mörkast ser jag faktiskt på kornas bete, det är ingen tillväxt alls egentligen. Vi lärde oss 2018 att man ska ha grovfoder. Vi har både vall och spannmål. Men håller det här i sig måste vi ta ned spannmålen. Vi blev ombedda att köpa gödsel i höstas för att vi lantbrukare kanske inte hade något att handla till våren. Då var priset 10-12 kronor. Nu fanns det gödsel att köpa under våren, och då till ett pris av 4-5 kronor. De förutspådde dyrt pris men det gick ned i stället då gaspriserna sjönk. I höstas vågade man inte chansa och nu sitter vi här med ”svarte petter” och har köpt in gödslet till det tredubbla.
– Jag vet att det här kriget och eländet som pågår har fått både de styrande och andra att få upp ögonen hur känsliga vi lantbrukare är. Folk klarar sig för sjutton inte mer än ett par dagar. Vi har byggt upp ett sådant samhälle. Här i Torarp skulle jag nog klara mig vid liv i ett par månader åtminstone, bara jag har kaffe och snus hemma, kommenterar Roger och slänger upp fötterna på kökssoffan och ser ut över gårdsplanen där sonen precis anlänt med traktorn och fixar något med strängläggaren.
– Ja, nu vill det till att maskinerna är i ordning inför slåtten, säger han.
– Man har klagat på höga matpriser. Men jag som köttproducent rår med att sälja. Vi ger en eloge till konsumenterna – att de ger oss vårt stöd. Matpriset har sjunkit med 0,4 procent men jag tror inte att de ska hoppas att det ska gå ned mer i pris. Priset för mjölken som bonden får har gått ned 1,50 kronor ungefär, men butikspriset är säkert detsamma. Vi ser att konsumenten köper mindre mjölk, vi får ett överskott på mjölk samtidigt som vi har produktionsavtal med grannländerna. Det görs mjölkpulver på överskottet och då har priset dalat, men jag säger till alla våra medlemmar: Var kall och håll ut. Tappar bonden kärleken till jorden så får folket svälta. Det finns risk att det blir utslaktning då man som bonde är tvingad till att skicka sina djur, på grund av avsaknad av foder, innan de är slaktfärdiga. Men jag tror att slakterierna lärde sig en del efter 2018 också, då det var slaktkö i flera månader.
Vad är det bästa för skörden, betet och det odlade spannmålet i nuläget?
– Skulle säga vackert en vecka till och sedan 40 millimeter stilla sommarregn. Har du tänkt på det, att vi faktiskt inte haft något ljummet vårregn ännu? Det brukar faktiskt regna när skolorna har slutat, så det får vi hoppas att det infaller i år också. Det gäller att vi har kväve hemma och att vi står på tå när regnet faller. Vi får leva på hoppet helt enkelt, menar Roger Andersson.
Som ordförande i LRF:s kommungrupp, vad vill du säga till medlemmarna som är oroliga?
– Det finns hjälp att få. Vi har en regional företagsjour där man kan få hjälp med genomlysning. Har man inte koll så hamnar man snett. Tänker särskilt på de yngre och nystartade när räntorna drar i höjden. LRF i länet har aktiverat sin krisgrupp och då ingår det även beredskap. Olika aktörer är med i denna grupp. Gruppen kan påverka Jordbruksverket så att vi exempelvis får slå på träda. Det finns också en omsorgsgrupp inom LRF. Vi har redan fått signaler om att man mår dåligt. Vi sitter i samma båt allesammans men tar det på olika vis, avrundar Roger som återigen poängterar att det finns hjälp att få.
Roger Andersson och grabben Elias har 235 djur och arrenderar mark på 20 ställen i Svenarumstrakten. När vi lämnar Torarp ses några kossor med årskalvarna intaga middagens viloplats…
Fotnot: Några timmar efter att vi träffat Roger Andersson kommer Arla ut med ett pressmeddelande.
”Mjölkpriset till Arlabönderna sänks även i juni. Priset har nu fallit med nästan två kronor sedan rekordnivån i december förra året”.
I pressmeddelandet som nått redaktionen finns att läsa;
Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 423,3 öre per kilo och 479,8 öre per kilo för ekologisk mjölk. Priset för konventionell mjölk har de senaste sex månaderna sänkts med totalt 193,1 öre, och är nu nere på nästan samma nivå som i december 2021.
Konsumenter handlar färre mejeriprodukter, byter till lågpris och letar rabatter. Den vikande försäljningen i dagligvaruhandeln, tillsammans med en ökande mjölkproduktion i Europa och USA, bidrar i sin tur till att mängden mjölk på industrimarknaderna ökar, vilket förstärker prispressen neråt.
– Jakten på billig mat riskerar på sikt att slå hårt mot svenskt lantbruk. Kostnadsläget på gårdarna är fortfarande högt, inte minst foderpriser och räntor utmanar likviditeten. Därför är det viktigt att de hushåll som kan fortsätter att välja produkter som gynnar svenska bönder, så att de kan driva vidare sina gårdar och bidra till att det erbjuds ett brett utbud av goda och näringsrika livsmedel i butikerna, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.
Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: Mjölkproduktionen i EU-27 (plus Storbritannien) ökade i februari med 0,6 procent. I mars förväntas tillväxten vara begränsad och för närvarande ser den ut att landa någonstans mellan 0 och plus 0,5 procent. På grund av en ganska kall vår ser utvecklingen i april liknande ut. I USA ökade mjölkproduktionen i mars med 0,5 procent. Nya Zeelands mjölkproduktion i mars ökade med 1 procent, eftersom vädret har varit mycket bra. I Australien minskade däremot invägningen i februari med 3,3 procent jämfört med förra året. Även Argentina producerade mindre, minus 3,1 procent jämfört med mars förra året.
Ost: Efterfrågan är god och spotmarknaden är stabil.
Mjölkpulver: Mjölkpulverpriserna har återhämtat sig lite grann, vilket synts vid de två senaste handelstillfällena vid mjölkprisindex GDT, Global Dairy Trade. Även Europa har haft något högre priser.
Smör: Den europeiska marknaden är fortsatt stabil.
Fakta om Arlas mjölkpris
Arlas 8 500 mjölkbönder, varav 2 100 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju europeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.
A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det kommuniceras varje månad. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna.