LRF-höjdare gästade bondefrukost
Nyheter LRF Värnamo fick celebert besök när riksförbundsstyrelsens vice ordförande Mikaela Johnsson föreläste på morgonens bondefrukost. – Det gäller att fortsätta berätta om varför det är viktigt att köpa svenskt, säger hon.
Mikaela Johnsson är 41 år och utbildad lantmästare. Sedan 2007 driver hon familjeföretaget på Ågård utanför småländska Ljungby som omfattar åker, vall och produktiv skogsmark. 2019 blev hon ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse och i somras valdes hon till vice ordförande i riksförbundsstyrelsen och som ordförande i LRF Kött. På fredagsmorgonen fick Värnamo kommungrupps medlemmar lära sig mer om riksförbundsstyrelsens arbete.
– Det vi vet i dag är att många äter svenskt kött. En god djurhållning och lokalproducerat är viktigt. Det vi ser nu med inflationen är att många konsumenter köper mer av exempelvis kedjornas egna bassortiment. Vi ser också en liten ökning av importvaror. Det handlar helt enkelt om att fortsätta berätta varför det är viktigt att köpa svenskt, speciellt nu när det är tufft på gårdarna med dyrare inköp av spannmål med mera. Det är också på gång en ny djurskyddslag i EU. Vi har haft ett hav av lagförslag när det gäller skogen, klimat och djur överlag där vissa inte har varit till vår fördel. Jag upplever att alla länder är trötta på det, vi vill värna om våra lantbrukare och vi tror på en positiv förskjutning i EU, säger Mikaela Johnsson.
Även utbrottet av den afrikanska svinpesten kring Fagersta har tagit en del av Johnssons tid.
– Den afrikanska svinpesten var inte bara en fråga som berörde svensk grisnäring, utan de som fick det tufft var nötköttsproducenterna i området. Myndigheterna var snabba att hantera frågan, även om det var mitt i skördetiden…tänk den stressen. Berörda lantbrukare fick skörda sitt spannmål men lagra det inne i zonen i minst en månad, men alla hade inte den möjligheten så ärendet har fört med sig en massa frågor. Det positiva är att det hände i ett område där vildsvinsstammen inte är så stor och där det inte finns så många stora grisgårdar eller processindustrier. Det hade varit ett större problem om det hade hänt i exempelvis vårat område. Vildsvinen är en jättefråga, vi driver på i den och utbrottet av svinpesten har gett ytterligare en aspekt till diskussionen, säger Johnsson.
Även Nordiska ministerrådet nya nordiska näringsrekommendationer berördes under frukostmötet.
– De är helt vansinniga. Där har enbart tagits hänsyn till klimatet, de har inte tagit hänsyn till exempelvis hur de kan påverka den svenska livsmedelsproduktionen. Sådana aspekter samt beredskapsaspekter måste Livsmedelsverket väga in. Beredskap är en stor fråga och äntligen har man förstått hur viktigt det är med en inhemsk livsmedels- och energiproduktion. Vi behöver skapa ett beredskapssystem som passar vårt samhälle i dag, säger Mikaela Johnsson.
Många mjölkbönder har försvunnit och det är oerhört svårt att bli lantbrukare och bygga en produktion med ränteläget i dag. Hur jobbar ni med detta på LRF? Undrar en mötesdeltagare.
– Det är en jättestor fråga. Vi kan tjäna pengar på gårdarna men också inte tjäna pengar, anledningen till det är viltet. Vi har inte råd med vildsvinsskador och många i de här bygderna. (Jönköpings och Kronobergs län) har problem med vildsvin. Lönsamhet är a och o och med de regleringar vi får, desto svårare blir det för lantbrukare. Vi måste få mindre regelbörda, avrundar Mikaela Johnsson.