Nyheter

Lodjursjakten avlyst

Nyheter De nio tilldelade, i Jönköpings län, lodjur har fällts och därmed har årets jakt avlysts… 

Arkivbild Petra de Jong

Tidigare i år berättade vi att kvoten som var tilldelad länet gällde nio lodjur, varav maximalt tre vuxna honor, under årets licensjakt.

Den 1 mars startade årets lodjursjakt och jakten var över i lördags förmiddag skriver Länsstyrelsen på sin hemsida. 

Lodjuren som fällts i länets kommuner är: 

Mullsjö 1 mars: Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 21,00 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Aneby 1 mars: Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 19,40 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Sävsjö 2 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 20,30 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Värnamo 3 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hona, vikt var 16,10 kg och ålder är okänd. Händelsen är bedömd som säker.

Värnamo 7 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 20,50 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Sävsjö 8 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hona, vikt var 10,70 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Gislaved 8 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 23,80 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Värnamo 8 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 20,20 kg och ålder är okänd. Händelsen är dokumenterad.

Värnamo 9 mars; Lodjuret fälldes under licensjakt/kvotjakt. Djurets kön var hane, vikt var 13,00 kg och ålder är okänd. Händelsen är bedömd som säker.

Fotnot: Beslutet om att tillåta licensjakt på nio lodjur har fattats för att reglera stammen då den är större än förvaltningsmålet som är fem familjegrupper (honor med unge/ungar). Målet är beslutat av Jönköpings läns viltförvaltningsdelegation. Enligt det senaste inventeringsresultatet finns 13 familjegrupper i Jönköpings län, vilket motsvarar cirka 70 lodjur. Baserat på antalet familjegrupper och omräkningsfaktorer finns det 1 417 djur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

Taggar

Dela


Läs mer

Nio lodjur i licensjakt