LO har analyserat inkomstklyftorna
Nyheter I Jönköpings län är inkomstklyftorna störst i Gnosjö och minst i Habo .
Det visar statistik framtagen av LO. Värnamo har förhållandevis stora inkomsklyftor.
– Sverige är ett av världens bästa länder att leva i, samtidigt har ojämlikheten de senaste decennierna ökat mest bland jämförbara länder, konstaterar LO som har valt att titta på hur det ser ut med inkomstojämlikheten, kommun för kommun.
Maximal inkomstojämlikhet är 1,0.
Danderyd är den mest ojämlika kommunen i landet med koefficienten 0,492, tätt följd av Lidingö med 0,42 och Stockholm med 0,376, Båstad och Nacka.
Vaggeryds kommun hamnar på den mera jämlika halvan med koefficienten 0,255 som ger placering 192, att jämföra med Värnamo på placering 125 (0,266) och Gnosjö som hamnar på den övre halvan med placering 38 och 0,292.
-Jämlikhet handlar för oss om rättvisa. Vi ser att ojämlikheten har ökat i Jönköpings län. En utveckling vi behöver vända nu direkt. Det krävs en insikt hos våra beslutsfattare att jämlika samhällen är överlägsna när det gäller tillväxt och välmående hos befolkningen. Vi lägger grunden för jämlikhet genom att rusta människor för framtiden, säger Thomas Olsson ordförande för LO i Jönköpings län.
LO har använt ett etablerat ekonomiskt mått som kallas för Gini-koefficienten* för att jämföra inkomstskillnaderna. I Jönköpings län är Gini-koefficienten 0,26. Stockholms län har landets största inkomstskillnader, 0,35. Norrbotten, har de minsta och där är måttet 0,25. Gini-koefficienten för Sveriges hela befolkning är 0,30.