Nyheter

Lisa från Lanna hemma efter ”världens tuffaste jobb”

Nyheter Lisa Johansson från Lanna är just hemkommen från Zambia, där hon varit utsänd av biståndsorganisationen We Effect för att under en dryg månad testa Världens Tuffaste Jobb.

  [1/19]

  [2/19]

  [3/19]

  [4/19]

  [5/19]

  [6/19]

  [7/19]

  [8/19]

  [9/19]

  [10/19]

  [11/19]

  [12/19]

  [13/19]

  [14/19]

  [15/19]

  [16/19]

  [17/19]

  [18/19]

  [19/19]

• Vad är Världens Tuffaste Jobb?
– Det är att arbeta som kvinnlig jordbrukare i ett fattigt land, i det här fallet Zambia. Jag har levt och arbetat sida vid sida med bonden Florida Sikufa och hennes familj, i en liten by på den zambiska landsbygden. Vi har rensat ogräs och skördat många timmar på fälten i gassande sol, burit vatten och skött om hemmet.

• På vilket sätt är kvinnornas jobb världens tuffaste?
– Kvinnorna drar ett väldigt stort lass, för precis som i de flesta länder har de huvudansvaret för familjen, och bara det att få vardagen att gå runt är ett jättestort arbete. Maten tillagas från grunden varje måltid, man har inget kylskåp man kan ställa in resterna i och plocka fram dem. När vi kom hem sent på kvällen efter en hel dags arbete på åkern så fick vi börja laga kvällsmaten från grunden, tända elden, koka upp vattnet, laga till enchima (fast gröt på vatten och majsmjöl), det tar väldigt mycket tid och ansträngning.

– Förutom det ska barnen ha rena kläder, man ska sköta tvätten, städa, och sen ska jordbruket skötas också, och det är manuellt, hårt arbete. Verkligen krävande. Dessutom ska man hämta vatten vid en brunn som ligger flera kilometer bort. Florida kunde gå upp till 12 gånger om dagen. Så bara att få vardagen att gå ihop tar väldigt mycket tid.

• Hur tänker du kring att leva i fattigdom?
– Framför allt att fattigdom är inte bara brist på pengar, utan framför allt brist på möjligheter. Man har ingenting man kan jobba med och tjäna pengar på vid sidan av jordbruket.

– Nu har de i Floridas by med We Effects stöd startat ett väveri, som ännu inte ger något överskott men som man hoppas på. Det är jätteviktigt om till exempel skörden går fel. Det ger också kvinnorna en möjlighet att få sina egna pengar. Och så det här med skolan. Det finns ingenting att välja på, det finns bara en skola. Där är det fem lärare på 350 elever, flera av dem hade inte lärarutbildning. Så det handlar verkligen om att de inte har samma möjligheter som vi har till att utveckla sig själva.

• Hur tycker du att man kan stötta människor i familjen Sikufas situation?
– Det finns så mycket man skulle vilja göra – tandläkare, hälsovård, skolan – men jag tror att det viktigaste är att man inte blir överväldigad av alla de stora behoven, utan att man tänker att allt det lilla man kan göra, gör nytta. Kan man bara skänka tio kronor så är det faktiskt skolgång för ett barn i en månad. Det man ger är en möjlighet till dem att arbeta upp sig så att de har en möjlighet till egna inkomster. Många smådåd blir tillsammans stordåd

Taggar

Dela


Lämna ett svar