Nyheter

Linus julkalender: 10 december

Nyheter Vi presenterar Linus Perssons julkalender. Statsministerbesöket då jag blev servitör

I dag är det 10 december, med andra ord Nobeldagen. Då är det ju läge att skriva om en stor fredskämpe och statsman. Nämligen vår förra detta statsminister Ingvar Carlsson.

Året var 1986 och jag började gå mycket till restaurang Skillingehus. Jag blev inkallad till köket där jag bland annat fick lära mej koka ägg, skala potatis och lök samt lite mer. 

Sedan en lång tid hade socialdemokraterna bokat in en konferens med middag i Skillingehus. Ingvar skulle komma dit och tala som vice statsminister.

Men då hände det hemska på Sveavägen i Stockholm, Olof Palme blev mördad och Ingvar blev statsminister, besöket i Skillingaryd var inbokat och det blev hans första besök utanför Stockholm.

Planerna ändrades från restaurang Skillingehus till konferens i danslokalen där bland annat Wizex, Björn Skifs, Flamingo med flera har spelat. Då avancerade jag från potatisskalare till servitör. Så den första jag serverade var Ingvar Carlsson.

Uppståndelsen var stor. Säpovakter gick runt Skillingehus hela tiden. Rikspress, SVT och många andra var med.  Jag minns särskilt en bild från Skolgatan när Ingvar gick med Bo Holst, Sven-Erik Alkemark och säpovakter till gamla sporthallen.

Mycket folk var på plats vid Ingvars ankomst. Det finns ju två små trappor ner, en från söder och en från norr. I norra trappan stod skillingarydsprofilen Lennart Rydström. Då skrek Lennart Ingvar Carlsson. Många väntade sig att han skulle använda något av sin favorituttryck, skjut eller tyvärr. Han sa ”du är bra” och Ingvar vinkade tillbaka.

Kom gärna med egna minnen och kommenterar. 

Vet att Erik Sjöberg har minnen från när förre centerledaren var i Skillingaryd.

Taggar

Dela