Linda donerade njure till Joel
Nyheter Intill skolan i Hok bor den unga familjen Isaksson. En ärftlig sjukdom gjorde att Joel fick ta emot en njure för snart 10 år sedan. I december var dags för donation igen och frun Linda tvekade aldrig.
Joel Isaksson lider av den ärftliga njursjukdomen Alports syndrom som innebär njursvikt sedan födseln. Hans mamma, morbror, kusin, moster och mormor har samma sjukdom och Joels två små flickor har ärvt njursjukdomen. I släkten har nio njurdonationen gjorts och Joel har nu gjort två av dom.
– Jag fick en njure av en avliden kille från den allmänna donationslistan för nio år sedan. Men i våras började den krångla efter en infektion. Jag fick åka in till Jönköping för att rena mitt blod tre gånger i veckan. Jag var så pass pigg att jag kunde jobba mellan varven, men efter en dialys blir man rätt så matt då kroppen får jobba hårt. Jag hade ett kreatininvärde på 1300, under dialysen låg jag på 400. När man är frisk ska man ligga på mellan 80 och 120 i värde, börjar Joel berätta när vi träffas över en kopp kaffe hemma på Skolgatan i Hok.
Symtomen på att något inte stod rätt till med Joel märkte Linda väl. Joel var hängig, trött och svårväckt. Under sommaren var han inte samma person som han brukade vara. Senaste tiden har sjukhusbesöken blivit mer frekventa och strax innan jul fick Joel sin kombinerade 30-årspresent och julklapp av Linda. Hon donerade en njure till Joel. Idag sitter paret tätt bredvid varandra i vardagsrummet. Linda, hans fru och hjälte, tyckte det var självklart att donera.
– Joel frågade inte själv. Det var jag som tog upp det. Joel ville att jag skulle spara min njure till någon av våra flickor som någongång i framtiden skulle behöva en donation. Men efter att läkaren påtalade att någon av döttrarna kanske inte behövde donation förrän om 30 år och då kanske inte jag är den rätta, var saken klar. Joel skulle få en av mina njurar, berättar Linda.
– När Linda ville donera visste vi inte om det skulle fungera. Det är stor risk att en man och en kvinna inte kan göra njurbytet så det tog åtta veckor efter första kontrollen innan det blev klart att Linda blev min donator, berättar Joel.
För en månad sedan, den 19 december, var det dags. Parets döttrar fick flytta in hos moster. Linda och Joel tog taxi till Sahlgrenska där det var provtagning och information. De fick träffa sina läkare och Joel gjorde sin sista dialys.
– Eftersom vi är väldigt infektionskänsliga tog vi in på hotell natten innan operationen. Taxin hämtade oss tidigt på onsdagsmorgonen och det var dags för dusch igen och provtagning, berättar Joel.
– Ett sista godkännande från mig behövdes innan de sövde ner mig och runt frukosttid rullades vi ner tillsammans till operationssalen, säger Linda.
Att operera ut Lindas njure tog 2,5 timme. Njuren sköljdes ren och sedan påbörjades inoperationen av njuren i Joels ljumske som tog närmare 6 timmar.
– Efter operationen och uppvaket fick jag ställa mig upp. Dagen efter gick jag till frukostmatsalen som låg 20 meter från salen. Jag kände mig riktigt pigg och kände enorm skillnad direkt. Lindas njure kom igång direkt i mig och började jobba. Efter 12 timmar var jag ”ren”, det är helt fantastiskt, menar Joel.
– Efter min operation kom läkaren in och gav mig diplom och påtalade vilken hjältinna jag var. Jag hade räddat livet på min man, säger Linda.
– Linda kom hem till Hok 23 december och jag fick lämna sjukhuset på julafton. Det var skönt att komma hem, menar Joel.
Linda har eller kommer aldrig att tveka att bli donator. Det jobbiga har varit att vänta på svar om man kan eller inte. Om inte Linda hade donerat till Joel hade han fortfarande fått stå kvar på den allmänna donationslistan och förväntas köa i två till fyra år innan den rätta donatorn skulle dyka upp.
– Den killen jag fick njuren av förra gången, var med i en motorcykelolycka. Han räddade inte bara mitt liv utan många andras när han valt att donera alla sina organ. Nu har min fru räddat mitt liv, säger Joel och kramar om Linda.
Det har varit en tuff resa, men nu är donationen gjord och paret ser ljust på framtiden.
– Det tär mycket på familjelivet och vi har inte kunnat vara en ”vanlig” familj då tisdag, torsdag och lördag var vigd åt dialysen. Flickorna började förskolan i måndags. De var mycket glada för det att få träffa sina kompisar igen men eftersom vi är väldigt infektionskänsliga är det viktigt att skolan meddelar om någon blir eller är sjuk, vi byter kläder på tjejerna när de kommer hem och är väldigt strikta med besök, avslutar Linda.
Idag står 250 personer i kö till att få en njurdonation. Tio av dessa går på dialys i Jönköping. En patient på dialys kostar 900 000 kronor. En donation kostar 150 000 kronor och räddar liv.
Alports syndrom är en ärftlig sjukdom som orsakas av genmutation. Syndromet påverkar produktionen av ett ämne som heter kollagen. Ämnet behövs i njurar, ögon och öron. Kvinnor har både X och Y kromosomer, därför ärver döttrar, men inte pojkar, pappans Alports syndrom. Syndromen utvecklar kronisk njursvikt i vuxen ålder.