Nyheter

Licensjakten på lodjur pågår

Nyheter I går inleddes licensjakten på de åtta lodjur som det har beslutats om.

Fram till lunch idag har man fällt tre av de åtta lodjur som licensjakten omfattar. I jaktområde ett, som omfattar Mullsjö, del av Habo och Jönköpings kommuner, fälldes ett lodjur redan första dagen. Det var en vuxen hona som sköts. I området var det beviljad jakt på ett lodjur vilket innebär att jakten är avlyst i området. I jaktområde två, som omfattar Gnosjö kommun samt del av Gislaveds, Vaggeryds och Värnamo kommun, har inget djur fällts. I området är det beviljat jakt på två lodjur. I jaktområde tre, som omfattar del av Vaggeryds, Värnamo och Sävsjö kommuner, är det beviljat jakt på fem lodjur. Två lodjur, två hanar har fällts i området.

Det återstår alltså fem lodjur i område två och tre. I beslutet gäller att av de, initialt åtta lodjuren, får det vara maximalt tre reproduktiva honor som får fällas. Beslutet säger också att man av jaktetiska skäl bör fälla ungdjur före föräldradjur.

Det har diskuterats eventuella kostnader för jakten och länsstyrelsen skriver att de som anmäler sig till jakten gör det frivilligt och ingen särskild ersättning utgår. Däremot har staten kostnader för den besiktningspersonal som kontrollerar de fällda djuren.

Taggar

Dela