Ledamoten: ”Är skolan verkligen viktig?”
Nyheter Är obehöriga elever lika mycket värda som en cykelparkering? Det undrar Tommy Linde (S).

Är obehöriga elever lika mycket värda som en cykelparkering? Det undrar Tommy Linde (S).

E är det betyg som 25 procent av våra högstadienior inte får, vilket gör att de inte kan komma in på gymnasiet. Inte på industriprogrammet och inte på något annat program heller. Mitt hjärta det bankar för dem och mitt sinne exploderar när jag vet om detta och hör talas om satsningar som ligger på fem miljoner. Fem miljoner kronor är detsamma som en cykelparkering. Det är vad vi (Värnamo kommun) vill lägga på likvärdig skola och det är också vad vi vill lägga på att täcka upp skolhälsovården, säger Tommy Linde (S). Bild: David Alin
Den senaste statistiken från barn- och utbildningsförvaltningen visar att fjärde elev saknar behörighet för att gå ett yrkesprogram på gymnasiet. Frågan kom upp under budgetfullmäktige när Tommy Linde (S) tog plats i talarstolen.
– Jag trodde aldrig när jag kom hit i dag att vi skulle prata om Anna Book. Men i alla fall. Vi har pratat om ”A,B,C,D,E”. E är det betyg som 25 procent av våra högstadienior inte får, vilket gör att de inte kan komma in på gymnasiet. Inte på industriprogrammet och inte på något annat program heller. Mitt hjärta det bankar för dem och mitt sinne exploderar när jag vet om detta och hör talas om satsningar som ligger på fem miljoner. Fem miljoner kronor är detsamma som en cykelparkering. Det är vad vi (Värnamo kommun) vill lägga på likvärdig skola och det är också vad vi vill lägga på att täcka upp skolhälsovården. Ni fastslår att det gör att ni har klokare prioriteringar, vilket gör att vi behöver inte höja skatten, för en cykelparkering är tillräckligt. De här 25 procenten av niorna behöver inte mer än så, det är vad de ska ha. Frågan är: Är skolan verkligen viktig, när man fastslår att det är det där värt? Men ändras ingenting till nästa år så kan vi ju glädja de eleverna som går ut då och som inte kan söka till gymnasiet med att vi har satsat en cykelparkering på att ni ska klara detta.

Tobias Pettersson (M) replikerade med hänvisning till låten "Någon annan betalar". Bild: David Alin
Tobias Pettersson (M) begärde replik.
– Det är ju inte så att det är det enda vi gör satsningar på inom skolan. Om man inte var närvarande när jag hade min dragning tidigare, så visade jag att 44 procent av våra tre miljarder som vi bedriver verksamhet för varje år går till just skolan. Jag tycker ändå att det är väldigt härligt att både Håkan (Johansson, KD), Jan (Cherek, SD) och nu också Tommy Linde har varit så musikaliska här i dag. Jag ska inte börja sjunga så ni kan vara lugna, men jag vill varmt rekommendera att lyssna på låten ”Någon annan betalar”:
När någon annan betalar
så kan det ofta gå.
När någon annan betalar
så är det enkelt att det blir just så.
Ni betalar, ni behöver ingen deg och ingen strategi.
Den som får betala det är vi.
– Ja, våra ramar för barn- och utbildningsnämnden om man jämför alliansen och Socialdemokraterna så skiljer det alltså 25 miljoner. Oppositionsrådet räknade upp nya satsningar som Socialdemokraterna föreslår om över 30 miljoner. Det borde ju då innebära att det faktiskt blir nedskärningar inom den befintliga verksamheten för att finansiera de satsningar som man föreslår i sin budget och då ska jag också säga det, att i den här satsningen om 30 miljoner, är varken arbetsskor eller mellanmål fullt finansierat. Man lägger 14 miljoner på mellanmål.
Jag gjorde en liten beräkning på detta och var uppe på serviceförvaltningen igår för att se vad mellanmål kostar i skolan. Det kostar betydligt mer än de här pengarna som man avsätter i budget. Så att min fråga blir egentligen, vem är det som blir utan mellanmål i skolan i Socialdemokraternas budget? För 14 miljoner räcker inte ens till mellanmål för de som äter lunch i skolan i grundskolan.
Tommy Linde (S) begärde replik (S).
– Tack för ordet. Jag fick frågan om jag inte lyssnade tidigare och det gjorde jag. Jag lyssnade och räknade. Mycket väl var det 44 procent av budgeten som gick till BUN nästa år. Året innan gick en större andel av budgeten till BUN. Då fick vi 30 procent som inte var behöriga. Året efter ytterligare så går det ännu mindre. 44 procent är inte lite, men då är vi nere under 44 procent och det räcker ju uppenbart inte.

Anetté Myrvold (S) gick sedan upp och replikerade om partiets avsatta budget för frukost och mellanmål i skolan. Bild: David Alin
Anetté Myrvold (S) gick sedan upp och replikerade om partiets avsatta budget för frukost och mellanmål i skolan.
– På tal om att bara gå i skolan på rasterna, ha matte eller vad det nu var för något, Tobias. Jag har också fått hjälp med utredningen av servicenämnden. Vem du har pratat med på servicenämnden det vet inte jag, men jag har fått att det är ungefär 14 miljoner, antingen frukost eller mellanmål och enklare sådana. Sedan vet jag inte vad de räknade på när du var där uppe i går (läs tisdag), men jag har inte räknat ut det själv. Tack.