Nyheter

Länsstyrelsen ger råd: Skadad fågel, vad gör jag?

Nyheter På länsstyrelsens hemsida finns råd om om vad man ska göra om man har vilda djur på tomten eller hittar ett vilt skadat djur… Vad får man göra när man hittar en skadad fågel?

Arkivbild

Om jag hittat en skadad fågel, vad ska jag göra då?

”Svaret beror på hur allvarlig skadan är, men också på vilken art det gäller. Ett vilt djur bör inte hållas i fångenskap, oavsett om det är skadat eller inte. Enligt djurskyddslagstiftningen är det förbjudet att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby och enligt jaktlagstiftningen är det förbjudet att hålla vilt i fångenskap utan tillstånd.

För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Ett antal privatpersoner och föreningar har tillstånd att rehabilitera skadat vilt. Du kan ta kontakt med oss på Länsstyrelsen för att få reda på om det finns någon förening eller privatperson med sådant tillstånd i länet.

Om du har hittat en fågel som är så pass skadad att den bör avlivas av djurskyddsskäl så får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark. Då det avlivade djuret tillfaller den som har jakträtten bör du kontakta markägaren. Om fågelarten ingår i statens vilt, till exempel en örn eller falk, ska du snarast möjligt anmäla det till polisen, 11414”.

Källa: Länsstyrelsen Jönköping

Taggar

Dela