Nyheter

Länsborna i toppen när begravningar ska betalas

Nyheter Endast tre län i landet betalar mer för begravningar än vad invånarna i Jönköpings län gör. Det visar statistik från Lavendla.

Genrebild Pixabay

Rådgivningsföretaget Lavendla har mellan år 2020 och 2022 samlat in statistik för hur mycket begravningar kostar. Det genomsnittliga beloppet som man lägger på en begravning har ökat från drygt 24 000 kronor 2020 till över 30 000 kronor 2022.

Det är inte inflationen och omvärldsläget som drivit upp priserna, datan visar att summorna som betalas för en begravning ökat mer än vad priserna stigit.
– Med tanke på hushållens ekonomiska förutsättningar, där räntor, el, mat och bensin har blivit dyrare, sticker det ut att man spenderar mer på en begravning 2022 än vad man gjorde 2020, säger Jakob Nordström som är vd på Lavendla i ett pressmeddelande.

I Jönköpings län har man i snitt betalat 27 312 kronor för en begravning och det är bara i Halland, Stockholm och Uppsala som man betalar mer. Snittet på de tre senaste åren i landet ligger på 26 678 kronor på en begravning.
– Det är positivt att begravningen ses som en fortsatt viktig stund att minnas, reflektera och sörja de nära som lämnat oss. Alla har rätt till, och bör få, ett fint och värdigt avslut, säger Jakob Nordström.

Här kan du se hela sammanställningen

Taggar

Dela