Nyheter

Lång debatt och votering innan beslut om arbetsskor

Nyheter Det blev en livlig och fartfylld debatt i gårdagskvällens kommunfullmäktige gällande S-motionen om fria arbetskor. – Ni tänker inte på vår personal, säger S.  – Det kostar 2,2 miljoner kronor, meddelar C.

Livlig debatt i kommunfullmäktige under torsdagskvällen

Motionen om arbetsskor föreslår S följande:
Att personalen inom vård, omsorg, förskola, skola och fritidshem som har rätt till arbetskläder även erbjuds fria arbetsskor. Samt att ge personalavdelningen tillsammans med berörda förvaltningar i uppdrag för att titta på när och hur detta kan vara möjligt att införa.

 Anette Myrvold (S) som var en av motionsavsändarna:
– Det är arbetsskor vi pratar om, inte skyddskor. Det är en självklarhet att få det på sin arbetsplats. Det är en arbetsmiljöfråga. Vi arbetar inom vård, omsorg, skola och städ. Vår personal får ont i knän, ben, höfter och rygg. Det finns andra risker som tunga, vassa föremål, farliga ämnen och vätskor. Vi arbetar nära varandra och utsatt för hög smittrisk. Att ha arbetsskor som stannar på arbetsplatsen bidrar arbetsgivaren till att minska smittspridningen. Fria arbetsskor och arbetskläder som ofta behöver bytas kostar mycket pengar och därför har fria arbetsskor varit en viktig ekonomisk fråga för våra medarbetare. Det är inte meningen att man ska betala för sina skor och kläder som behövds i arbetet. Vår personal förtjänar bättre villkor när de tar hand om vår invånare. Det här är en samhällsviktig insats. Det är dags att ta tag i detta så att vår personal kan göra det som de är till för. 

Mikael Karlsson (C): 
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, som är avslag. Vi har diskuterat det här inom alliansen. Vi vill också värna om personalen men vi tycker också det är viktigt att vi hushåller med pengar. Skyddskor och arbetsskor kan man inte ha samtidigt. Inom vård- och omsorg har man arbetskläder för vårdhygieniska skäl. Men det har inte någon effekt på arbetsskor. Ett par skor kostar över 800 kronor, summerar vi det 1 856 par skor och då blir det en årlig kostnad på 2,2 miljoner kronor. Det kommer att belasta vår driftsbudget inom vård- och omsorg. Vi tror inte att det skulle göra stora ändringar på sjukskrivningstalen. Därför avslag på motionen. 

Fjodor Eklund (V): 
– Ibland så går utvecklingen bakåt. Nu är det tydligen konstigheter. Det är nästan 2,3 miljoner av omsorgsnämnden och det är 0,3 promille av totala budgeten. Man har gjort en del andra utgifter som inte var så genomtänkta. Fotbollsarenans kostnad, då skulle vi ha skor i 120 år framåt. Jag yrkar bifall till förslaget. 

Anette Myrvold (S): 
– Återigen vill jag påtala att det inte handlar om skyddskor utan arbetsskor. Vi pratar ekonomi. Ja, det kostar väldigt mycket. Men är det inte dags att vi satsar på de som jobbar med våra invånare. Fackförbundet har gjort enkätundersökning och det är många som önskar arbetsskor för det är en hög kostnad. Hade det varit en mansdominerad personal hade vi redan haft fria arbetsskor. Det är snålt tänkt. 

Marianne Olsson (KD): 
– Vi har haft uppe den här diskussionen innan. Jag säger det igen. Vilka arbetsskor? Vi behöver vinterkängor på vintern och de kostar kanske 2 000 kronor. Sedan behöver vi gummistövlar för 1 000 kronor och sedan gympadojor, sandaler och det blir ganska mycket pengar till slut. De på förskolan säger att det blir mycket pengar. 

Anette Myrvold (S): 
– Jag tycker att du har svarat på det själv, Marianne, de behöver det och det. Självklart ska vi betala arbetsskor. Man kan utreda hur mycket skor vi behöver. Jag tycker att vi som arbetsgivare ska betala det här. 

Ardita Berisha Cani (S): 
– Du svarar på det själv, Marianne. Jag vill poängtera att när vi pratar om siffror så sa du 2,2 Mikael. Vad är man sjukskriven för? Vad är det för belastningar som man är sjukskriven för? Våra anställda är till för våra medborgare och vi är till för våra anställda. Bifall till motionen. 

Marianne Olsson (KD): 
– Givetvis hyllar man alla inom omsorg och vård, de är våra hjältar. Men 2,2 miljoner är ett par skor. Men alla de skor vi pratat om, då kanske vi är uppe i det tredubbla. De som sjukskriver sig är sällan att det är ont i fötterna. Man kände att man behövde mer tid med patienten. Jag har inte hört någon förskollärare som har ont i fötterna utan det är för lite personal. Det är två parallella saker vi pratar om. Vi hyllar alla som jobbar men vi blandar lite äpple och päron. 

Emina Dautovic (V):
– Bifall till motionen. Intressant att man pratar så om personalen. Man kan inte tvätta skorna. Arbetsskor inomhus pratar vi om.

Camilla Rinaldo Miller (KD):
– Bifall till kommunstyrelsens förslag. Det jag säger nu är inte möjligt, men jag hade önskat att det varit det. Tyvärr har vi ett friskvårdsbidrag som inte alla våra kommunanställda använder. Hade man kunnat kombinera sitt friskvårdsbidrag till arbetsskor hade det varit en bra kombination. Kanske hade vi höjt upp att man använder friskvårdsbidraget, det vi redan i budget har avsatt. Hoppas att S har lagt in detta i budgetförslaget inför nästa år.

Agnes Johansson (M):
– Jag vill yrka avslag till motionen. Nu vet vi vad det kostar. Bra att vi gjort en utredning och det står upp till varje parti att ha med det i sin budget. Det var ett av argumenten för att S skulle höja skatten för att bland annat arbetsskor skulle finnas med där i. Det är lätt att handla för andras pengar. Vi i alliansen prioriterar insatser som vi tror har effekt snarare än att vi önskar ha effekt.

Ardita Berisha Cani (S):
– Vi har tjänstemän till detta att räkna ut det här. 2,2 miljoner kronor kostar det. Marianne du lyfter flera skor. Det kostar att ha många skor. Då säger jag som Anette, då vill du att de anställda ska bekosta det här själva. I vår budget lade vi pengar till detta vi tycker att anställda ska ha förutsättningar till att göra ett bra jobb.

Anette Myrvold (S):
– Fantastiskt Agnes att du blandar in andra saker. Ska du bli realistisk måste du ha med vad skattehöjningen skulle innebära. Bättre att du förklarar slakten och besparningarna som går ut över personalen.

Mikael Karlsson (C):
– Jag ställde frågan för att merparten av sjukskrivningar vi har i dag är psykisk ohälsa, då räcker det inte med andra skor. Vi skjuter inte till mer, det är inte besparing.

Fikret Tabakovic (C):
– Jag har eget företag och köpt skor till mina anställda. Skatteverket ställde så många krav. Märka skor, köra till annan ort och byta skor. Det skapar problem. Man skulle kolla lite mer med Skatteverket och kanske man inför lättnader istället för straff. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Ardita Berisha Cani (S):
– Du beskriver precis det vi ser. Vi har många duktiga medarbetare som kan räkna på det här. Här handlar det om vilja och inriktning vi vill ha. Det kanske är att förslaget kommer från S som gör att man vill avslå den.

Två yrkande, bifall till kommunstyrelsens förslag samt bifall till motionen ställdes mot varandra av Stefan Widerberg (C) ordförande i kommunfullmäktige och angav att kommunstyrelsens förslag var beslutat. Innan Widerberg hann slå klubban i bordet begärde Bo Svedberg (S) votering.

M, C, L, KD, SD och partilösa Maria Johansson röstade avslag på motionen. 35 röster
S och V ledamöter röstade för motionens ändamål. 16 röster

Stefan Widerberg, ordförande i kommunfullmäktige, fann att motionen ansågs avslagen, efter voteringen.

Reservation gjordes från S och V.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Lång debatt och votering innan beslut om arbetsskor

Om kommunen från början inte strösslat pengar på meningslösa konsultköp så hade det utan problem funnits pengar över till arbetsskor, vilket för övrigt även hör till personalens skyddskläder.
Ta Leif-projektet som ett exempel – som visade sig vara rent bluff och påhitt. Hur många miljoner kostade inte detta? Den summan hade räckt till arbetsskor till alla anställda i flera år. Nu gick dessa pengar istället till en konsult som kunde håva in miljoner och köpa lyxbilar.
Med facit i hand. Vad ger mest för skattepengarna? Lyxbilar till inköpta konsulter eller arbetsskor till anställda?
Hela denna debatt visar på hur blåögda och ”köpta” flera tjänstemän och politiker i kommunen är. Det är skrämmande.

Hur kommer det sig att inte Kärda skola är aktuellt för nedläggning? Skola på 60 elever och jag upplever att våran kvalitet sjunkit. Närhet till Trälleborgskolan och Forshedaskolan, borde ju vara optimalt både kunskapsmässigt och ekonomiskt?

Hur kan ni ens diskutera skor. Detta är självklart. Jobbar i hemtjänsten. Vi är ute i alla väder! Fötter, knä och rygg tar skada. Både när vi ramlar ute på grund av fel skor och dålig kvalité. Inte ens en namnskylt får man! Hejja Värnamo kommun! Men jag gissar på att ni själva har en namnskylt med era fina titlar! Frukostrasten är indragen. Tidigare/senare arbetstider. Varannan helg är så välkomnande!

Låter detta fint? Sök er till Värnamo kommun. Här får du stress, skador och självrespekt på köpet! Sök hit!

Kommentarsfunktionen är stängd