Nyheter

Länet fortsätter att leta narkotika i avloppsvatten

Nyheter – Syftet med mätningarna är att bidra till en breddad kartläggning till det drog- och brottsförebyggande arbetet lokalt och regionalt, säger Nina Lindgren, enhetschef på enheten för social hållbarhet, Länsstyrelsen.

I oktober har det genomförts nya mätningar i det länsgemensamma projektet för att mäta vilka narkotikapreparat som förekommer i avloppsvattnet i Jönköpings län. Likt föregående års mätningar genomfördes årets provtagning vid två olika tillfällen: en vardag och i samband med lönehelg.
Syftet med analyserna av narkotikaspår i avloppsvatten är att följa utvecklingen av förekomsten av bland annat cannabis, kokain, MDMA/ecstasy, amfetamin och tramadol på befolkningsnivå över tid i Jönköpings län.

Pussel och kartläggningar
Mätningarna i sig ger en ögonblicksbild, men är också en del av helhetsbilden och ett komplement till andra data-källor och kartläggningar. Exempel på andra viktiga pusselbitar är befolkningsundersökningar, polisens och kommunernas lägesbilder, förskrivning av narkotikaklassade läkemedel, trygghetsmätningar och forskning.
– Syftet med mätningarna är att bidra till en breddad kartläggning till det drog- och brottsförebyggande arbetet lokalt och regionalt – mätningarna är ett komplement till kartläggningar, undersökningar och statistik som tillsammans kan användas för att skapa en bild av narkotikaanvändningen, säger Nina Lindgren, enhetschef på enheten för social hållbarhet, Länsstyrelsen.
– Det viktigaste är det kunskapsbaserade arbetet i samverkan med kommun och polis med flera. Det handlar om att fortsätta med processen från kartläggning till lägesbild, för att komma fram till träffsäkra och effektiva åtgärder, fortsätter Nina Lindgren.

Alla kommuner är med
När avloppsvattenproverna anlänt till labbet som ska genomföra analyserna tar det upp till åtta veckor innan resultatet skickas ut till kommunerna och Länsstyrelsen. Därefter ska resultatet bearbetas innan det presenteras.

Alla länets kommuner medverkar i projektet.

Källa: Länsstyrelsen

Taggar

Dela