Nyheter

Landsmöte med Liberalerna

Landsmöte med Liberalerna

Nyheter Folkpartisterna Ewa Magnusson från Vaggeryds kommun och Malin Ekman från Värnamo kommun har medverkat i partiets landsmöte och de ger här en rapport: Vi heter nu det vi är; Liberalerna.

Som det sig bör i ett liberalt parti med högt i tak fanns det några som yttrade en annan vilja, vilket välkomnades och respekterades. Men namnbytet röstades igenom med en överväldigande majoritet.
Liberal (latin liberaʹlis ’frisinnad’, ’ädel’, ’hederlig’, ’human’, ’frikostig’, av liʹber ’fri’, ’obunden’), term som används dels om personer med en allmänt öppen, tolerant, frikostig och reformvänlig attityd, dels om personer med en liberal samhällsåskådning (jämför liberalism).

Många intressanta motioner och debattinlägg. Här är några av de motioner som röstades igenom.

Vi ska ha en jämställd diabetesvård i vårt land. Den som har diabetes ska ha tillgång till de bästa hjälpmedlen utifrån sina förutsättningar.

Sjukdomar som bara kan drabba ett kön, till exempel endometrios, ska kunna räknas som folksjukdomar, vilket leder till bättre vård i slutändan.

För att få till stånd en likvärdig skola för våra barn och unga ska staten vara dess huvudman.
Vi vill också verka för att folkmorden under 1900-talet lyfts fram (t ex Sejfo, Förintelsen, Gulag) i läroplanerna.

Vi ska verka för ett förenklat regelverk för företagen, vilket gynnar små och medelstora företag. Detta är nödvändigt i en region som vår. Företagande är viktigt för oss liberaler!

Vi lägger fram en ny skattereform som innebär att skatten på arbete ska sänkas. Skattesänkningarna ska finansieras med skatter på konsumtion och miljöbelastning.

Vi ska återföra makten om en uppmjukad strandrätt till kommunerna. Det är kommunerna som ska ha makten över eventuella avsteg eller uppmjukningar, inte länsstyrelsen.

Lex Fadime- man ska se hedersmotiv som en försvårande omständighet vid bedömning av straffvärdet vid begångna brott.

Vigselförrättare som diskriminerar ska fråntas sin vigselrätt.

Några av alla viktiga motioner som antogs under tre oerhört intressanta och inspirerande dagar.

Om du vill veta mer om vilka beslut som togs på landsmötet kan du läsa mer på https://www.liberalerna.se/nyheter/beslut-i-korthet/.

Ewa Magnusson, Skillingaryd/Vaggeryds Liberaler (LIB)
Malin Ekman, Liberalerna Värnamo (LIB)

Taggar

Dela