Nyheter

Landsbygdsskolor kan stängas

Nyheter För att spara in på pengar vill barn- och utbildningsförvaltningen i Värnamo kommun lägga ner två skolor på landsbygden. Om förslaget skulle bli verklighet drabbas över 100 elever, rapporterar P4 Jönköping.

Fryele skola och Gällaryds skola kan stängas. Bilder: Arkivbilder

I jakten på besparingar vill barn- och utbildningsförvaltningen lägga ner landsbygdsskolorna i Gällaryd och Fryele. Vikande elevunderlag och svårigheter att rekrytera behöriga lärare anges som skäl. P4 Jönköping har fått ta del av ett förslag som ska presenteras på barn- och utbildningsnämndens sammanträde i morgon om att skolorna ska stängas helt eller delvis.

I dag går 110 elever på skolorna och eleverna skulle i så fall bussas in till Värnamo eller till Borbackaskolan i Bor. Besparingen skulle enligt förvaltningen bli närmare tio miljoner kronor om båda skolorna läggs ned helt. Under förmiddagen delgavs berörda vårdnadshavare information om förslaget i ett meddelande som Värnamo.nu fått ta del av.

– Jag tycker självklart man ska spara men på rätt saker: inte på vård, skola och omsorg. De säger sig spara runt fem miljoner om året på att stänga Gällaryds skola. Sett det i perspektiv till att en eventuell arena beräknas kosta 250-300 miljoner i investeringskostnader, sedan tillkommer ett antal miljoner i driftskostnader per år. Jag har absolut inget emot idrott eller egentligen arenor men först måste kommunen sköta sina lagstadgade uppgifter och finns det sedan pengar över så är det fritt fram tänker jag för arenor, äventyrsbad etcetera.

– Detta är så slappt och föraktfullt mot 45 procent av kommunens befolkning: vi som faktiskt inte bor i Värnamo tätort, vi som också betalar skatt och det vi får tillbaka från våra skattepengar till kommunen är just skola och omsorg för våra barn . I ena stunden är det levande landsbygd som gäller, matproduktion och krisberedskap och i nästa stund väljer man att försöka ta död på landsbygden genom att ta bort navet i vår by: nämligen skolan. Det som gör att folk väljer att leva och bo här och det som gör våra gårdar och hus attraktiva .

– Är det så här det får gå till i en kommun blir man ju helt mörkrädd, det kan inte vara rimligt, skriver en vårdnadshavare i ett mejl till redaktionen.

Taggar

Dela


19 reaktioner på Landsbygdsskolor kan stängas

Kommer skolorna som eleverna flyttas till att räcka till? Eller blir det till att sätta upp baracker eller bygga till? Vad ligger besparingen i så fall?
Bussresor till och från skolan varje dag gagnar inte heller ekonomin och inte klimatet heller för den delen! Att få gå i en mindre landsbygdsskola är på många sätt ett privilegium. Varför ska man hela tiden göra besparingar på vanliga skötsamma människor som försöker bygga upp en så god tillvaro som det går i denna tid samtidigt som pengar vräks ut på sådant som ingen frågat efter?
Satsa på landsbygden och det småskaliga! Det är det som ger livskvalitet! Vem vill bo i våra segregerade städer i framtiden?

Det är väl en effekt av att det byggs flera skolor i Värnamo som behöver fyllas av barn när födseltalen går ner. Planering tycks inte vara någon stark sida i denna kommunen.

Landsbygdsutveckling i Fryele för en vecka sedan då ni tog emot förslag och önskningar från Fryeleborna, inte ett ord om era planer för skolan. Nu kom denna kalldusch. Värna om vår bygd och våra barn, behåll vår skola så vi kan fortsätta leva.

Många särintressen här inne. Jag är som kommunmedborgare inte intresserad av att lägga skattepengar på små och olönsamma skolor för några enstaka lantisar. Lägg ner! Ta även skolorna i Kärda, Hånger och Tånnö när ni ändå håller på. Barnens utveckling hämmas dessutom i för små skolor.

Du verkar inte alls ha läst igenom förslaget. Nedläggningen av skolorna drabbar inte bara Fryele och Gällaryd. Det kommer även att drabba exempelvis Enehagsskolan, leda till kraftigt minskade resurser där när elevantalet ökar. I förslaget ingår att flytta över 107 elever utan att öka resurserna i centrum. Ekvationen är inte speciellt komplicerad om du tar dig tid att läsa igenom åtgärdsförlaget från skolledningen i kummunen. Den ettriga framtoning i ditt inlägg samt att kalla landsbygdsbor för ”enstaka lantisar” visar på okunskap. Ditt inlägg passar nog bättre in i MUF:s propagandakanal. Jag hoppas att du fortsättningsvis kan föra debatten framåt på sakliga grunder istället.

Större barngrupper hämmar lärande och utveckling. Man kommer även att föreslå att dra in 13 resurstjänster för elever med behov av särskilt stöd. Detta i kombination med rekordstora barngrupper kommer att skapa en horribel lärandemiljö även för elever i centrum. Kajsa Erikson – utveckla gärna hur skolledningens förslag skulle skapa en bättre lärandemiljö.
Att nedmontera landsbygden bidrar till utflyttning och minskade skatteintäkter för kommunen eftersom beslut som dessa hämmar möjligheten att verka, bo och skapa företag på landsbygden. Idag har vi en levande och attraktiv landsbygd. De som flyttar in till kommunen söker aktivt efter att etablera sig på landsbygden. Värnamo Centrum däremot är mer eller mindre dött idag med lokaler som gapar tomma i kombination med en raserad väginfrastruktur. Att tvinga in landsbygdsbor i hopp om att förtäta en redan dysfunktionell stadskärna är inte vägen framåt.

Tråkig och bitter attityd Kajsa!! Ta fram barnperspektivet i stället 🙂 Tänk på till exempel sexåringar som i så fall kanske får ägna uppåt två timmar i skolbussen per dag för att komma till och hem från skolan. Ser man till allt som erbjuds barn i stan som också bekostas av skatten är det inte mer än rätt att de ska ha en rimlig närhet till sin skola där de enligt skolplikten måste närvara varje vardag! Barnens utveckling hämmas inte på grund av att skolan ligger på landet! Inte sällan ses där gladare och friskare barn med bättre psykiskt mående än för en del som går i skolorna i stan. Mycket handlar om vilken pedagog som leder klassen, oavsett var skolan är belägen!

På vilket sätt hämmas våra barn av att gå på en mindre skola. Har du belägg för det? Våra tre barn har gått på en ”lantis”-skola. De är inte skadade av det.

Låt skolorna i Gällaryd och Fryele vara kvar, allt annat är helt fel. Låt barnen slippa pendla. Motverka större klasser och var rädd om lärare och övrig skolpersonal, så att de orkar med sina uppdrag.

Gör tvärtom. Minska stadens skolors klasser, bussa eleverna till nedläggningshotade skolor.
Samma körvägslängd.
Bra för alla med mindre klasser samt lugnare miljö.
Ni som har makt att bestämma, tänk utanför boxen någon gång, tack!

Bra förslag Jari. Tror nog många från stan hade velat byta till en skola som är mer ordning och reda på. Pengarna finns, ta det från kulturkassan, där gödslas det mer än det finns behov. Är ju inte så stor del av invånarna som är i behov av det. Mest det lite finare folket.

”Det här det får gå till i en kommun då blir man mörkrädd” skriver en vårdnadshavare.
Dessvärre är bara att instämma till detta. I den vänsterliberala Värnamo kommun tycks allt annat än att ge den service kommuninvånarna betalt för
viktigare. (Läs gummifabriker, fotbollsarernor, höghastighetjärnvägar, vandalorum mm). Man pratar om ”landsbygds dialog” men skiter i folk utanför centralorten trots att vi betalar lika mycket i skatt som Värnamo folket.
Kanske inte så konstigt att folk flyttar härifrån.

Varför inte göra tvärtom. Bussa elever ifrån tätorten till landsbygden istället. Många skulle nog må bättre av det än att sitta i proppfulla klasser i stan där de varken blir sedda eller hörda.

Bästa förslaget Jari!
Barnen mår riktigt bra i de här skolorna så varför inte fylla på dem?
Jag kan tillägga att mina barn som gick F-6 i Gällaryd fick gå i Bor på högstadiet. Restiden på morgonen var en hel timme!
Tänk om de hade varit tvungna till det ända sedan de var 6 år.
Behåll landsbygdsskolorna. Utveckla istället för att avveckla!

Efter att ha granskat åtgärdsförslagen för ”budget i balans” kan det konstateras att utredningen vad gäller kostnadsbesparingen är mycket bristfälligt utförd. Det saknas en rad viktig fakta som man väljer att undanhålla för de politiska beslutsfattarna.
I underlaget menar man att man ska flytta 107 elever bland annat till Enehagsskolan utan att tillföra extra resurser. Vidare ska man dra ner på stödresurser för elever i behov av särskilt stöd motsvarande 13 heltidstjänster. Därigenom tänker man således att bryta mot skollagen och den lagliga rätt till särskilda stödinsatser som dessa elever har rätt till.
Detta är ett horribelt förslag som kommer att orsaka många negativa följder för dessa elever. Att erbjuda barnen en adekvat grundskoleutbildning på lika villkor borde vara en självklarhet!
Att ens presentera dessa förslag till åtgärder tyder på omfattande inkompetens hos skolledningen i Värnamo kommun. De borde omgående ta sitt förnuft till fånga och avgå då de uppenbart inte klarar av sina uppdrag.

Om vi vill ha en levande landsbygd så krävs det skolor i norr, öst och syd, inte enbart längs väg 27 genom kommunen.

Att låta barnen gå i skola så nära hemmet som möjligt minst till årskurs 3 är viktigt oavsett om man bor i staden eller på landet.

Trots att vi knappt har 1,5 mil in till stan krävs det en timmes restid och väntan på morgonen innan skolan börjar. Det upplägget är inte rimligt för barn under 10 år! Så vi behöver värna om alla våra landsbygdsskolor annars blir Värnamo allt annat än en levande landsbygdskommun.

Som det skrivits innan, en barnkonsekvensanalys måste tas fram och det utan att vara ett hantverk.

Lämna ett svar