Nyheter

Lägsta ungdoms­arbetslösheten noteras

Nyheter Värnamo kommuns ungdomsarbetslöshet är nu den lägsta i hela Jönköpings län. Det första gången sedan februari 2008 som detta inträffar.

Arkivfoto

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i ungdoms­arbetslöshet i Värnamo kommun med 4,4 procentenheter. Arbetslösheten bland personer i åldern 18–24 år låg i januari på 5,1 procent.

Under januari månad rapporterade Värnamo en total arbetslöshet på 5,1 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (−1,7 procentenheter). Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten betydligt.

Sett till antalet personer betyder det att 890 av 17 451 invånare i åldern 16 till 64 år i Värnamo kommun var inskrivna som arbetssökande (351 färre än i januari i fjol).

Det är tionde månaden i följd som arbetslösheten i Värnamo är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan mars 2021 har arbetslösheten gått ner från 6,3 till 5,1 procent. Den nuvarande arbetslöshetsnivån är därmed den lägsta sedan juli 2019. Värnamo är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går nedåt. Vi ser, i själva verket, just nu en nedgång i samtliga kommuner. Störst är minskningen i Tranås där arbetslösheten sjunker med 2,7 procentenheter.

Värnamo hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (5,1 procent i kommunen, jämfört med 5,8 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,2 procent), medan Nässjö har den högsta (8,4 procent). För att Värnamo skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 332 personer behöva sysselsättas.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela