Nyheter

Laddar för anrik fisketävling

Nyheter Åminne Gille laddar för årets upplaga av Gösadraget. – Det blir en folkfest med god stämning och mycket båtar, säger Malin Josefsson i kulturutskottet. 

Gösadraget är en tradition som har anor tillbaka till Åminne Bruks dagar. Årets tävling är den 63:e i ordningen.

Det var Rune Henningson som startade Gösadraget efter att han hört arbetare på bruket skryta om hur stora gösar de fått i sjön Vidöstern. Henningsson anordnade en fisketävling och så föddes Gösadraget, berättar Malin Josefsson i Åminne gilles kulturskott som arrangerar tävlingen. 

Sedan cirka 20 år tillbaka arrangerar Åminne Gille Gösadraget med grunderna i de regler som Rune hade från början när han startade tävlingen. Det handlar om trollingfiske och tävlingen avgörs i två klasser: individuellt och i lag. 

– I den individuella handlar det om att få upp den längsta fisken. I lagtävlingen handlar det om att få upp de tre längsta fiskarna inom laget. Förr var det så att vi mätte alla fiskar som de tävlande drog upp, men i dag kör vi lite mer digitalt. De mäter fiskarna direkt ute i båtarna och fotograferar dem på mätbrädor med båtbricka och kodord synligt i bilderna och laddar upp bidragen via en app. Det gör vårt arbete lite lättare, säger Malin Josefsson. 

Den som vinner den inviduella tävlingen vinner Rune Henningsons vandringspris, en trägös. 

– Vinnaren får sitt namn ingraverat på priset och får ha hand om priset fram till nästa års upplaga, säger Malin Josefsson. 

Arrangören har goda förhoppningar inför årets upplaga.

– Det brukar vara en folkfest med god stämning och mycket båtar. När det har varit som mest har ett 80-90-tal båtar ställt upp. Trots regn förra året hade vi ett 40-tal deltagare, så vi hoppas på mycket deltagare. Vi har även fått höra att det är väldigt mycket gös i sjön i år, så vi hoppas på mycket människor och båtar, en god stämning och engagerade tävlande och publik, avrundar Malin Josefsson,. 

Åminne Gilles kulturutskott laddar för årets upplaga av Gösadraget. På bilden från vänster: Fanny Ahlkvist, Elvira Ahlkvist, Sanna Westlund, Malin Sporre, Malin Josefsson, Petronella Pohto, Esther Blomén och Tina Hellberg. Bild: David Alin

Taggar

Dela