Nyheter

Kyrkoherden: ”Alla ska känna sig välkomna”

Nyheter Högt tryck för dop och bland barngrupper. Det fick LRF Värnamos medlemmar veta när kyrkoherden Per-Erik Åkermo gästade årets första bondefrukost.

– För oss är det viktigt att alla som kommer till kyrkan ska känna sig välkomna, trygga och bekväma. Därför har ”Regnbågsnyckeln” varit väldigt viktig för oss, berättar kyrkoherden Per-Erik Åkermo i Forshedabygdens församling. Bild: David Alin

Nytt år, ny plats. LRF Värnamos medlemmar fick en försmak av en växande verksamhet när årets första bondefrukost hölls i Restaurang Smakfullts lokaler i Forsheda. Den som fick äran att hålla årets första föredrag var Per-Erik Åkermo, kyrkoherde i Forshedabygdens församling, som berättade om församlingens verksamhet.

– Svenska kyrkans arbete baseras på fyra olika ben: gudstjänsten, undervisning, diakoni och mission. Gudstjänsten är en central delen i det arbete. Där ingår dop, begravning, vigslar, konfirmation, andakter på olika ställen och gudstjänsten på vardagar. Som ni förstår så inryms ganska mycket i detta. När vi pratar om gudstjänst så utgår vi från att söndagen är veckans nav. Som präst lägger jag en arbetsdag i veckan för att förbereda mig för olika gudstjänster som jag har, inleder Per-Erik Åkermo.

Han går sedan över till att tala om undervisningsdelen.

– Inom undervisning ingår all form av undervisning, från barngrupper upp till vuxenundervisning, såsom bibelstudiegrupper men även temagrupper. Vi har väldigt mycket barngrupper och har just nu kö till våra barngrupper. Vi är väldigt glada över det stora intresset som finns.

– Vi har en öppen verksamhet för föräldrar och för de yngsta barnen som kallas för ”Stor och liten”. Där ger vi barnen möjlighet att komma till församlingshemmet och leka med andra barn, men det är framför allt ett socialt forum för föräldrar om inte träffar så många andra föräldrar. Det har vi i både Forsheda, Hånger och Kärda. Sedan är det ett hopp upp till fyra-fem års ålder, då har vi Minikul, sedan Kyrkis, Miniminiorer, Miniorer, Juniorer, Kyrkans ungdom och sedan förhoppningsvis konfirmander.

Glädjande nog ligger vi över rikssnittet när det gäller konfirmander. Vi har även ett överskott på dop. Vi ligger på en dopfrekvens på 106 procent, vilket är fantastiskt roligt. Hur kan det komma sig att vi har mer än 100 procent då? Jo, många som växer upp på landsbygden flyttar in till städer och blir del av en annan församling, såsom Värnamo församling. När de sedan vill döpa sina barn så vill de hellre döpa dem i sin hemförsamling. Därför har vi en dopfrekvens på 106 procent, vilket är fantastiskt roligt. Vi ser också att barnfamiljer ökar och ser framför allt en tillväxt i Hånger, och ser att vi är en tillväxtdel i kommunen, vilket vi är jätteglada för. Vi satsar mycket på barn- och ungdomsverksamheten då vår förhoppning är att de ska bygga den framtida kyrkan.

Åkermo gick sedan över till att prata om diakonin.

– Diakonin är en jätteviktigt del i kyrkans verksamhet. I vår församlingsinstruktion är diakonin en av de centrala delarna i vårt arbete. Vi ska finnas för den som behöver oss och det är faktiskt inte alla som känner till det. Det finns många människor som sliter och som trots att de har fast ekonomi och bostad inte får sin vardag att gå ihop. Det är hos dem, precis som hos pensionärerna, som vi ska vara.

– Vi ska också vara till för den som är utsatt. Vår diakon Ulrika stöttar människor med ansökan om exempelvis försörjningsstöd eller bostadsbidrag. Det gäller att hitta fram till de här människor och vi ser att det blir fler varje år. Vi har ett samarbete med socialförvaltningen och medborgarkontoret och är jättenoga med att säga att kyrkan är inte socialförvaltningen. Vi går inte in och tar över kommunens ansvar utan vi visar vägen, så vi jobbar mycket proaktivt i de här frågorna.

– Till högtiderna delar vi ut matkassar för ungefär 30 000 kronor till medlemmarna i vår församling. En dag i veckan är Ulrika på Hela Människan i Värnamo. Många medlemmar i vår församling går till Hela Människan och därför har vi avsatt en dag i veckan för detta ändamål. Vi fördelar också kläder från församlingen till Hela Människan och varje vecka får vi en leverans med matvaror från den lokala Ica-butiken som skänks till Hela Människan.

Åkermo gick sedan över till att prata om det fjärde benet i verksamheten: mission.

– När det man tänker ”mission” så kan de lätt bli att man associerar det till de gamla evangelisterna som åkte till Afrika för att sprida budskap. I vårt fall handlar mission om att vi har insamlingar till projekt som pågår i andra länder, men framför allt att berätta om vad som händer där vi är. Det jag gör här och nu kan man kalla en mission, där jag berättar för er om vår verksamhet.

– Vi behöver bli bättre på att berätta om vad vi gör och behöver hitta nya arenor där vi möter människor. Vi behöver finnas där människor är och försöker genom olika projekt att komma ut och möta människor. Exempelvis har i samverkan med barn- och ungdomsverksamheten och diakonin aktiviteter där vi åker med en fikavagn och träffar människor. Vi är även ute i olika bostadsområden för att möta människor, exempelvis på Kyrkogatan här i Forsheda.

Åkermo avslutade sitt föredrag med att berätta om processen ”Regnbågsnyckeln”, som församlingen tilldelades under 2023. Regnbågsnyckeln är en process för att kartlägga och identifiera eventuella hinder för att alla ska kunna känna sig välkomna i en församling.

– För oss är det viktigt att alla som kommer till kyrkan ska känna sig välkomna, trygga och bekväma. Därför har ”Regnbågsnyckeln” varit väldigt viktig för oss. Hur möter vi människor som kommer till oss och hur ska vi arbeta för att alla ska känna sig inkluderade? Låt mig ge ett exempel. Säg att en kvinna ringer och säger att hon ska gifta sig. ”Vad roligt att du ska gifta dig, vad heter er blivande man?” svarar jag då. Vill jag som inringare i det läget berätta att det inte är en man utan en kvinna jag ska gifta mig med? Därför är det väldigt viktigt hur vi pratar med varandra. När en person ringer in till oss och vill boka ett bröllop så ska inte personen behöva vara rädd över att någon ska bestämma vem hen ska gifta sig med. Därför svarar jag numera ”Vad roligt att du ska gifta dig, vad heter din partner?” Trygghet är oerhört viktigt och vi vill att alla ska känna sig trygga och välkomna. Många som kommer till våra kyrkor tycker att det är ett fantastiskt intiativ, avrundar Per-Erik Åkermo.

Taggar

Dela


Lämna ett svar