Nyheter

Kvarter hotas av fiskmåsar: ”Fastighetsägarens ansvar”

Nyheter Har du problem med häckande fiskmåsar? Då får du själv ta hand om problemet, menar Värnamo kommun. – Jag har inte beställt dem, säger en Värnamobo. 

Har du problem med häckande fiskmåsar? Då får du själv ta hand om problemet, menar Värnamo kommun. Bild: Pressbild

Det var för några veckor sedan som problemet började. Värnamobon skulle genomföra en fotografering på garageuppfarten när en granne kom fram och frågade om familjen hade fått tillökning. I trädgården fanns tre fågelungar.

– Jag trodde först att det var ankungar och tänkte inte mer på det, men då konstaterade grannen att det var fiskmåsungar. Sedan var det lugnt några dagar, men plötsligt började stora fiskmåsar att vistas i trädgården. En dag kom jag hem efter ett ärende och hade precis klivit ur bilen, då kommer stora fiskmåsar flygande mot mig och jag får kasta mig in i bilen igen. Tydligen hade inte hittat sina ungar utan enbart börjat hota på det sättet. Jag satt i bilen i säkert en kvart, säger Värnamobon.

Fiskmåsarna har satt stora avtryck i kvarteret. Värnamobon och dess kvartersgrannar vågar inte vistas ute i sina trädgårdar på grund av de hotfulla fiskmåsarna. Med anledning av problemet tog Värnamobon kontakt med kommunen för att undersöka om det finns möjlighet att få hjälp med problemet.

– Då får jag svar att det är fastighetsägarens ansvar och blir hänvisad till polisen. När jag ringer till polisen säger de att de inte behandlar sådana ärenden utan polisen säger till mig att det är kommunen som jag ska vända mig till. Jag tycker att det är bedrövligt att man inte får hjälp utan man hamnar mellan olika myndigheter och inte får hjälp någonstans. Man har inte sin trädgård för fiskmåsar utan man ska kunna njuta själv i sin trädgård nu när det är som finast, säger Värnamobon.

Med anledning av problemet tar vi kontakt med Värnamo kommun i frågan. Kommunens kontaktcenter skickar över en länk till en informationssida på Värnamo kommuns hemsida som berättar att det är fastighetsägarens ansvar att ta hand om störande fåglar, att det är förbjudet att störa fåglarna och att ta deras bon under djurens häckningsperiod (april till juli), att kommunen inte skjuter av fåglar samt att det är fastighetsägarens ansvar att arbeta förebyggande och att upprepa olika typer av åtgärder vid rätt tid varje år. Dessutom ger kommunen tre tips på olika på åtgärder en fastighetsägare kan göra: använd fågelskrämmor, sköt om komposter och soptunnor och lägg inte ut mat som drar till sig måsar.

Hur säkerställer ni att kommuninvånarna vet vilka regler som gäller?

Ringer dem till oss hänvisar vi till webben med dessa riktlinjer och informationen delas via våra olika digitala medel/sociala medier någon gång per år. Vi försöker alltså påminna kommuninvånarna i tid att se över sin fastighet, ta bort fågelbon med mer. För att minska ner problemen som kommer med fåglarnas häckningsperiod och under denna period får man inte röra varken fåglar eller bon (mellan april och juli). Men många vet inte att det är fastighetsägarens ansvar. Vilket är synd för man förväntar sig att det är någon annans ansvar, exempelvis kommunens, skriver kontaktcentret i ett mejl till redaktionen.

Vi vänder tillbaka till Värnamobon för en kommentar i frågan.

– Jag exploderar! Mamma mia! Det är helt otroligt, för det är inte fastighetsägarna som beställer fiskmåsarna och det är inte fastighetsägarna som har beslutat om sophanteringssystemet vi har nu heller. Man blir bara förtvivlad, säger Värnamobon.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Kvarter hotas av fiskmåsar: ”Fastighetsägarens ansvar”

Jag tycker vi hjälps åt att fånga in måsarna, sedan släpper vi ut dem inne i kommunhuset, och hänvisar att ni rör dem inte innan 31/7. Då blir det nog fart på byråkratin..

Som att spotta i motvind med den lokale mörkklädde fågelmannen som går med påse och matar fåglarna på gatorna och i parkerna i stan – fågelbajs överallt med smittor som fara för våra barn! Kommunens tjänstemän borde se till att förebyggande förordning efterföljs.

Man måste tyvärr ha kontrakt med Anticimex. De skall fågelsäkra. Fåglar är fredade till 31/7. Är det problem för allmänheten, då kan Anticimex agera. Silvertärnan är sju resor värre än måsen. Bör inte finnas i centrummiljö. De tar över hela kvarter.Jag tänker inte längre anpassa mig efter deras liv.

Hej.
I min stad har vi silvertärnan.
Otäck fågel. De attackerar mig på min balkong.
Har påtalat detta till fastighetsägaren vid flera tillfällen.
Anticimex har uppdraget att fågelsäkra….
Äntligen,i dag….

Alltid detta daltande med fiskmåsarna. De ska inte vara här, skapar stort obehag varje år. Man kan väl skjuta några stycken, ingen säger ju att de ska utrotas.

Snacka om byråkrati och så saken med april till och med juli, har de skräliga fåglarna ens börja bygga bo innan april?

Tror detta problem sorgligt nog finns över hela Värnamo tätort och det är måsar och kajor som är ett brutalt problem.

Förvaltarforum informerar:

Det bästa är att förebygga att störande fåglar etablerar sig. Fåglarna är fredade under häckningstiden enligt Jaktlagen (1987:905) och numera är det olagligt att plocka ägg under häckningssäsongen.

Dock får bon tas bort om allvarlig skada eller olägenhet orsakas av dem enligt Jaktförordningen (1987:905), bilaga 4, punkt 16. Rådgör med din saneringsfirma eller kontakta kommunens skyddsjägaren.

Om situationen blir ohållbar och fåglarna är aggressiva och attackerar till exempel de som går in och ut ur en fastighet – kontakta kommunens skyddsjägare, detta gäller både när ungarna finns i och utanför boet.

Lämna ett svar