Kunskap och engagemang är nyckeln till en framtid utan självmord!
Nyheter I dag är det suicidpreventiva dagen, alltså en dag för att förhindra självmord. För att uppmärksamma det hela har kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) tillsammans med ordföranden för kommunens nämnder skrivit en debattartikel.
Självmord är en tragedi som berör oss alla, oavsett om vi själva har förlorat någon nära eller känner någon som kämpar med psykisk ohälsa. År 2023 tog 1 617 människor i Sverige sitt liv – det är mer än fyra personer varje dag. Bakom varje siffra finns en människa, en livshistoria och en oändlig sorg för de närstående. Men självmord är inte bara en personlig tragedi, det är också ett samhällsproblem som vi måste ta på största allvar.
Kunskap och engagemang är avgörande för att förebygga självmord. Många av oss vet inte hur vi ska prata om psykisk ohälsa eller vad vi ska göra när vi ser någon som mår dåligt. Rädslan för att säga fel saker, eller att förvärra situationen, kan göra att vi drar oss undan. Men det är just denna tystnad som kan bli farlig. Genom att utbilda oss själva och varandra kan vi bryta stigmat och skapa ett samhälle där det är lika naturligt att prata om fysiskt som psykisk ohälsa.
Vi behöver öka medvetenheten om de tecken som kan tyda på att någon mår dåligt, såsom isolering, hopplöshet eller plötsliga förändringar i beteende. Vi behöver också veta var vi kan vända oss för att få hjälp, både för egen del och för att stötta andra. Men det räcker inte bara med kunskap – vi måste också vara beredda att agera. Att våga fråga hur någon mår, att lyssna utan att döma, och att uppmuntra till att söka professionell hjälp kan göra en enorm skillnad.
I Värnamo kommun har vi det senaste året erbjudit våra medarbetare utbildning i prevention mot självmord och arbetet fortsätter med full kraft. Vi kan alla göra något för att förebygga självmord. Genom att utbilda oss själva, engagera oss för våra medmänniskor och skapa ett samhälle som bryr sig om allas välmående. Vi kan tillsammans som individer, föreningar, företag och samfund bygga en framtid där ingen ska avsluta sitt liv i förtid. Det är en framtid värd att kämpa för.
Låt oss börja i dag.
Tobias Pettersson (M), ordförande, kommunstyrelsen
Mikael Karlsson (C), ordförande, näringsutskottet
Maria Johansson, ordförande, barn- och utbildningsnämnden
Filip Wihrén Andersson, (M), ordförande, omsorgsnämnden
Arnold Carlzon (KD), ordförande, medborgarnämnden
Gottlieb Granberg (M), ordförande, teknik- och fritidsnämnden
Göran Pettersson (C), ordförande, samhällsbyggnadsnämnden
Michael Andersson (M), ordförande, servicenämnden
Raymond Pettersson (C), ordförande, kulturnämnden
Det låter ju bra att man ska kunna förhindra självmord men då måste man börja bry sig om människan och inte yrkesrollen. Jag jobbar inom vården och har gjort så hela livet. Värnamo kommun har haft mig anställd i många år men nu när jag behöver hjälp så kastas jag bara ut! De säger att det beror på dålig ekonomi.
Tänk om alla kunde se hur dåligt man mår och hjälpa till med en lösning.
Oj är det verkligen vårt största problem?
Psykisk ohälsa är enskilt den största utmaningen vi står inför nu och i framtiden Vi måste förebygger den med alla medel. Utbildning är ett verktyg som nämns i artikel. Grunden till att man väljer att avsluta sitt liv kan ofta börja med ohälsan tidigt i livet. Då man är som känsligast och då är skolan och föreningar en observatör som skall ha goda medel att agera och då är kuratorer och skolpsykologer en del i skolhälsan vilket skall synas i en skolbudget. Ett samhälle där medborgare upplever isolering och att man inte tillhör något sammanhang på sin ålderdom. Då gäller det att ge omsorgen medel för att aktivera, kontakta och skapa kontaktytor för dessa människor i sammanbete med äldreorganisationer och föreningar. Vilket skall synas i en budget såsom egna psykologer och kuratorer inom omsorgen ofta kan detta samordnas med region vad det gäller delad kostnad.