Nyheter

Kulturdag i Bredarydsanda på gång

Nyheter Söndagen den 8 maj är det dags för Bredaryds Kulturdag efter två år med pandemiuppehåll.

Arkivbild: Peter Magnusson

I år är det den 28:e gången som det bjuds på kultur i alla olika former i Bredaryd på den första söndagen i maj. Dagen är ett återkommande vårfenomen som kan genomföras tack vare allt ideellt arbete från lokala krafter som hämtar sin motivation av gensvaret från alla tusentals besökare under åren.

Arrangemanget startar upp i Bredaryds bygdegård där Emil Alm, rektor på Värnamo folkhögskola, håller ett invigningstal. Här underhåller också musikkollektivet ”Roomservice” och senare på dagen blir det film för de yngsta med Babblarna och musik med Ebba och Isabelle innan besökarna får möta den Värnamobördiga författaren Eva Gussarsson,

I församlingshemmet ställer Camilla Halvarsson ut sina tavlor med olika teknik och här serveras också goda våfflor. I Svenska kyrkan är det en musikgudstjänst, ”En hyllning till skapelsen, konsten och musiken”, med saxofonisten Charlotte Polson i samverkan med textilkonstnär Diane Ahnstedt och konstnär Annelie Dravnieks samt blomsterarrangemang från ”Ett litet hus”. I missionskyrkan underhåller Cantabile Jazz Quartet och Erika Melin från Göteborg ställer ut fotokonst.

I övrigt är det aktiviteter på flera ställen i samhället som hembygdsparken där utställningen om Bredaryds Folkpark ”Lunna Buskar” visas i Stenstorpsstugan. Jonatan Granefelt visar hur han gör historiska kartor och sjunger också egna tonsatta visor med texter av Pelle Näver. För leklystna barn och vuxna kommer det att finnas leksaker och redskap från förr i tiden, fritt att använda under dagen. Husen är öppna för visning och kaffeservering med hembakat.

Det är ett lite axplock av allt som bjuds under dagen, det finns program på plats under dagen för dig som vill ha det i handen och även att ladda ner på Näringsliv Lanna-Bredaryds hemsida. Ett tips är att ta bussen eller tåget till Bredaryd: förbindelserna är utmärkta och under kulturdagen körs en egen ”Kul-tur”-buss mellan de olika lokalerna. Kaffeservering sker på flera ställen och det finns goda möjligheter till lunch på de lokala restaurangerna.

Kulturdagen i Bredaryd arrangeras i typisk ”Bredarydsanda” och är ett samarrangemang mellan Bredaryds Kulturförening och Näringsliv i Lanna-Bredaryd, Bredaryds Bygdegårdsförening, PRO och Hembygdsföreningen, Biblioteket, Församlingen Klippan, Svenska Kyrkan, Vuxenskolan samt fristående personer som jobbar för kulturens bästa.

Källa: Pressmeddelande från Bredaryds kulturdag

Taggar

Dela