Nyheter

Kulturarbetare erbjuds jobb i Rutan

Nyheter Nu erbjuds Sveriges kulturarbetare jobb I Rutan i Värnamo, som blev världsberömd genom filmen The Square.

–Det känns helt rätt att stötta kulturarbetare nu när coronaviruset tvingar oss att göra om firandet av Rutans femårsjubileum, säger regissören och Rutans upphovsman Ruben Östlund.

I april fyller Rutan fem år, vilket skulle ha firats med bland annat konsert och filmvisning. Som en följd av coronakrisen kan firandet inte genomföras som planerat. Istället byter det skepnad och blir digitalt.
– Sveriges professionella kulturaktörer drabbas hårt av inställda jobb. Nu bjuder vi in dem att göra framträdanden i Rutan som filmas och görs tillgängliga digitalt. På så sätt kan vi fira Rutan på ett nytt sätt och lyfta de värderingar om inkludering och mänskliga rättigheter som Rutan symboliserar, säger Kalle Boman.

Tanken är att kulturutövarna ska göra ett kortare framträdande i Rutan, gärna kopplat till de värderingar som Rutan står för. Konstformen är fri, det kan vara dans, teater, musik, bildkonst, litteratur eller i princip vad som helst. Framträdandet sker oannonserat och utan publik, men filmas och tillgängliggörs sedan digitalt i anslutning till Rutans födelsedag.

Rutan på Flanaden har gjort Värnamo känt internationellt.

Taggar

Dela